Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czytałem wiele tematów na ten temat i sprawa wydawała się prosta, ale niestety nie jest. Posiadam E39 2001 530d z radiem i navi 16:9. Fabrycznie wyposażony w tel Siemens i moduł BIT II.

Dokupiłem modul ULF z E46 nr. 6934691 więc teoretycznie kompatybilny z e39. Kolega z forum wspominał też żeby wypiąć przejściówke która jest podłączona do BIT II ale takiej nie widzę. Poniżej zdjęcie:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2266ab353fc82844.html

Po podłączeniu modułu ULF w miejsce BIT II wyłącza się radio, nawigacja, komputer pokładowy a nawet czytnik nawigacji i zmieniarka. Wyświetlacz radia gaśnie po kilku sekundach i nie reaguje na nic. Czytałem, że ULF trzeba zaprogramować w komputerze, ale byłem u elektryka który korzysta z programu ISTA i po podłączeniu modułu ULF komputer w ogóle nie może się połączyć z poszczególnymi modułami auta. Po odłączeniu bluetooth znowu działa wszystko. Bluetooth kupiłem używany na alle... i sprzedający zarzeka się że do wymontowania z auta był sprawny. Czy ktoś kto wymieniał BIT II spotkał się z czymś takim? Może jest ktoś z okolic Kielc kto ewentualnie podłączyłby na chwile mój ULF w celu sprawdzenia? Płace jak za prezydenta :) Czekam jeszcze na nowy interfejs i spróbuje opcji "retrofit" w DISie mój stary niestety nie wykrywa zapłonu :( Wszelkie sugestie mile widziane ;)

Pozdrawiam

Michał

Opublikowano
Nowa informacja. Podłączenie ULF powoduje przepalenie bezpiecznika 10A nr.57 opisanego jako "Telephone". Być może kostka ma inny pinout do ULF a inny do BIT II. Jeśli nie miałem przejściówki do BIT II to może będę musiał zmodyfikować piny w kostce (mam 54 piny). Jeśli ktoś ma jakieś schematy tych kostek będę wdzięczny za informację ;)
  • 5 miesięcy temu...