Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! Mam problem z moją e46, od pewnego czasu słychać bardzo dziwne buczenie w okolicach przepustnicy, mój mechanik rozkłada ręce i mówi żeby wymienić przepustnice, dlatego najpierw muszę zwócić się do Was, może mi pomożecie. Nagrałem film:

będzie wam łatwiej. Może trochę opiszę jak to wygląda, po dodaniu gazu buczy i cichnie w okolicach 2500obr/min, jak gaszę silnik to sami słyszycie, na drugim razem jak gaszę go to naciskam pedał gazu. Silnik ogólnie pięknie pracuje na zimny jak i rozgrzany , nie faluje na obrotach, spalanie wydaje mi się okej około 8-9l (sama benzyna), odpala bez problemu, nie bierze ani nie daje oleju, moc wydaje mi się że nie stracił musiałbym się przewieźć taką samą dla porównania, tylko to denerwujące buczenie. Czekam na jakieś propozycje :)

Aaa jeżeli nie ma dziwięku na filmie to piszcie, u mnie na laptopie nie ma, na telefonie mam, u znajomych jest :shock:

Opublikowano

Witam kolego.

Tak wyje konająca Odma. Odkręć na odpalonym silniku korek od wlewu oleju i zobacz czy dzwięk zniknie lub będzie inny niż ten co na filmiku.

Opublikowano

Tak. Dokladnie to. W srodku jest filtr z membrana i to ona tak buczy. Ja bym zaczal od wymiany tej odmy. Ogolnie to bardzo kiepski dostep w e46 to tej odmy jest. Poczytaj sobie o wymianie tej czesci gdzies. W necie duzo filmow i zdjec jest z tej operacji.

Jeszcze zobacz czy przy wlaczonym silniku da rade bagnet wyciagnac i jak ci sie uda to czy przestanie buczec.

Opublikowano
Udało mi się ale buczy tak samo jak przy odkręconym korku od wlewu oleju. Jeszcze raz dzięki, po niedzieli wymieniam odme na nową :8) W sumie morduje się z tym od roku bo nikt nie mógł się określić jaka to przyczyna, a wymieniać dobre części na nowe to prawie każdy mechanik potrafi :)
Opublikowano
he he odma:) ładnie juz gwizda:) polecam wymienic tez wszystkie przewody odmy bo zapewne niektore sa juz ostro zapchane a niektore pewnie Ci w rekach sie rozpadna przy wyjmowaniu, pozdro
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
cześć, odme wymieniłem jak tylko mi powiedzieliście co jest grane, jest zajebiście, silnik chodzi jak zegarek ale do czasu, dzisiaj usłyszałem jak już słabiutko znowu zaczyna gwizdać odma, wymieniłem wtedy też przewody. Możecie mi powiedzieć co znowu jest nie tak? Dlaczego ta odma się tak szybko pada? W sumie zbliża się wymiana oleju wymienie w następnym tygodniu bo teraz nie mam czasu... :evil: