Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dzisiaj postanowiłem sobie zakodować światła do jazdy dziennej. Posiadam oprogramowanie od mlodzika1, SP-DATEN 53.3 (e89) Kabel od viakena z tej aukcji http://allegro.pl/show_item.php?item=4963380542

Wszystko robiłem wg instrukcji, czyli

Kodowanie świateł

1. Włączamy zapłon (przycisk start bez sprzęgła) - podłączamy się do auta

2. Odpalamy NCS Expert

3. File-load profile - Expertenmodus - OK

4. VIN/ZCS/FA

5. ZCS/FA f. ECU

6. Wybieramy E89 - OK

7. CAS - OK

8. Back

9. Program ECU

10. Wybieramy NFRM - OK ----------tutaj wybrałem FRM bo nie było NFRM

11. change Job

12. Codirendaten lessen - ok

13. execute job

14. jak skończy przechodzimy do katalogu c:\ncsexpert\work

15. kopiujemy plik FSW_PSW.TRC na pulpit oraz na wszelki wypadek w jakieś bezpieczne miejsce jako kopia zapasowa

16. plik FSW_PSW.TRC z pulpitu otwieramy za pomocą notatnika i zmieniamy w nim następujące wpisy:

DRL_WERT_DIMMUNG

wert_01

na

DRL_WERT_DIMMUNG

wert_02

DRL_V_GEDIMMT

nicht_aktiv

na

DRL_V_GEDIMMT

aktiv

TAGFAHRLICHT_ECE

aktiv

juz miałem aktiv

17. Plik- zapisz jako

18. W pole nazwa wpisujemy FSW_PSW.MAN - ok

19. Kopiujemy plik FSW_PSW.MAN do katalogu c:\ncsexpert\work

20. Wracamy do NCS Expert

21. change Job

22. sg codiren - ok

23. execute job

24. jak skończy to back to main

25. file - exit

26. rozłączamy i sprawdzamy czy działa

Po rozłączeniu się oczywiście DRL nie działa a dodatkowo do tego wyskoczyły 2 błedy:

http://i.imgur.com/XM6XgyF.jpg

Postanowiłem więc że wrócę do ustawien "fabrycznych", niestety nic to nie dało, błedy zostały. Wygląda to tak że błędy mijaja "po przejechaniu 100m" robię check i jest "OK" gdy wyłączę samochód i znowu odpalę, błedy sie pojawiają...

W idrive DRL mam ptaszek na OFF na ON nic też nie wnosi

Jak usunąć te błędy ? Dodam, że wszystko ładnie świeci, żarówki/ringi itp itd Wygląda na to, że jest to "jakiś" fake error

Opublikowano

dodam jeszcze, że mam taki włacznik świateł do nie fabrycznych bixenonów: http://i.imgur.com/405Wp6A.png

pozycyjne = ringi

mijania=ringi+ksenon

FIDOOO

u ciebie np jest DRL_VERT_DIMMUNG a u mnie DRL_WERT_DIMMUNG

u ciebie jest TAGFAHRLICHT_ECE_1 u mnie TAGFAHRLICHT_ECE bez "jedynki"

czy to coś wnosi ... ?

Opublikowano

Problem rozwiązany

Podzielę się tym co zrobiłem, może komuś sie przyda na przyszłość.

Otóż posiadam lampy jak juz pisałem nie fabryczne, wstawianie (bixenony) które zostały zaprogramowane (na standardowym włączniku) tak, aby nie wywalało błedu przepalonych żarówek.

Podczas kodowania w programie NCS-Expert tool wg instrukcji wybrałem profil Expertenmodus i na tym profilu starałem sie zakodować DRL. Niestety na tym profilu moje auto nie idzie kodowac. Pozornie wydawało się, że wszystko ładnie sie koduje, jednak tak naprawde nic mi nie zakodowało tylko wróciło do fabrycznych ustawień, "przed wstawieniem xenonów". Tak więc, po niby zakodowaniu komputer myslał "że mam podłaczone zwykłe lampy" i dlatego wywalało mi błąd dipped beam right failure i dipped beam left failure.

Poczytałem troche forum i zmieniłem profil kodowania na: Revtor's NCS expert profile. Był to trafny wybór, na profilu (Revtor's) wróciłem do ustawień tych które zapisałem podczas zczytywania/kodowania na profilu Expertenmodus (FSW_PSW.TRC) a następnie ponownie zakodowałem DRL zmieniając te wartości o których napisałem wyżej.

Morał z tego jest prosty, jeżeli nie dasz rady zakodować na profilu Expertenmodus -> zmien profil na Revtor's NCS expert lub kombinuj na jeszcze innym profilu