Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czy ktoś może mi wyjaśnić dlaczego DISA w moim silniku M52tu działa na wolnych obrotach praktycznie od razu po dodaniu gazu ? Klapka się otwiera. Czytałem, że powinna być zamknięta tak do 3500 obrotów a u mnie od razu działa.

Nie byłby to problem ale zauważyłem, że te wachania otwieranie zbyt szybko mają wpływ na pracę na biegu jałowym. Silnik chwile myśli zanim ustabilizuje obroty i to mnie drażni. Klapka u mnie nie ma luzów jak wypnę wtyczkę na odpalonym silniku to wszystko zdaję się pracować idealnie. Obroty rosną i ładnie opadają bez żadnych falowań.

Na kompie od ponad roku żadnych błędów. Vanosa mam po regeneracji ale to nie zmieniło w tej kwestii nic. Ogólnie auto pali raczej normalnie jak na 2.5 litra Trasa ok. 8l, miasto 12 l.

Czy ktoś miał doświadczenie w tej materii ?

Opublikowano
Gdy miałem ją wyciągniętą nie dawno to moim zdaniem pracuje prawidłowo. Bezproblemu wraca do pozycji otwartej nic sie nie wiesza i nie przyciera. Klapka ma bardzo minimalny luz tak na 1 mm.