Skocz do zawartości

Wymiana uszczelki miski olejowej i uszczelki głowicy- Rady

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie

Na wstępie chciałem zaznaczyć, że samochód zbliża się do 240k km. Wątpię, aby poprzedni właściciele cokolwiek robili z uszczelkami czy głowicą. Silnik upaćkany olejem mniej więcej od wysokości uszczelki (na misce) w dół.

Pytanie mam odnośnie wymiany uszczelki na misce olejowej. Z tego co do tej pory znalazłem trzeba podwiesić silnik i usunąć dolną belkę inaczej miska nie wyjdzie.

Pytanie moje jest o uszczelkę właśnie w żadne silikony się nie mam zamiaru bawić. Jakiegoś konkretnego producenta polecacie? Do wymiany idzie od razu olej wraz z filtrem. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę, żeby dwa razy się z tym nie babrać, a dostęp będzie dobry. Gdzie jeszcze jakieś uszczelki mogą być, które warto wymienić?

Zabieram się też za wymianę uszczelek pod głowicą i pokrywy zaworów. Jak na razie nic złego się nie dzieje, oleju w płynie chłodniczym niet. Wolę jednak działać zawczasu. Co z planowaniem? Warto? Tak samo również i tu, co warto przy okazji jeszcze zrobić.

Z góry dzięki za wszelkie komentarze. :cool2:

Opublikowano
Czyli rozumiem, że uszczelka pod głowicą nie jest materiałem eksploatacyjnym i nie powinna ulec uszkodzeniu bądź zużyciu. Czyli dopóki ciśnienie na tłokach jest w normie to wymiana nie jest warta zachodu. Ok, przyjąłem. A co z resztą?
Opublikowano
ok. Jutro postaram się wymyć silnik, ale operacja "uszczelka" wstrzymana na 2-3 tygodni. Wiem, że pytanie może wydać się dziwne, ale gdzie jeszcze warto zajrzeć, przeczyścić? EGR? Nudzi mi się w domu, a pogoda ładna, przynajmniej u mnie. Także co radzicie zrobić? Wahacze wymienione, bo tłukły, końcówki też, alternator i pasek nowe. Wkręciłem się w to dłubanie :D