Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

wiem już, że aby przeprogramować MK4 z navi strzałkowej na 16/9

potrzebny jest Navcoder i interfejs i-bus. Navcoder już ściągnąłem.

Może ktoś ma do odsprzedania taki interfejs lub do wypożyczenia odpłatnie?

Znalazłem w bagażniku taki kabelek:

wtyk%2B1.jpg

i to chyba do niego trzeba wpiąć interfejs. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.

wiązka ta ma tyklo 3 żyły, a interfejs do kupienia na necie ma przeważnie 4 żyły, o co chodzi :?:

Opublikowano

To jest wtyczka do zmieniarki CD.

Jak najbardziej można tam podłączyć interfejs NavCodera. Kabelki:

Brązowy to minus i masa

Czerwony to plus i zasilanie

Czerwono żółty to szyna danych I-Bus

Poszukaj w necie schematu interfejsa. Jest prościuteńki, każdy obeznany z lutownicą zrobi to w pół godziny, metodą na "pająka".

Koszt - to może z pięć złotych :D Dychy nie przekroczy, a każdy praktykujący elektronik ma do tego graty w szufladzie.

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano (edytowane)

Arecki, dzięki za rozjaśnienie tematu :D

mam już taki schemat:

SimpleInterface2.jpg

był w programie Navcoder 2.1

tylko nie mam w laptopie portu DB9, czy zadziała z przejściem na USB np. takim:

ZeMqEtYiwOpJK1iOA11kpgaZIILnPJ_GF1oLeZrVsRA=w468-h295-no

Edytowane przez fortis325
Opublikowano

Bartos81, jaką wersją INPY robiłeś? Ja próbowałem INPA V5.0.2 i niestety inpa ma problemy połączyć się z modułem nawigacji.

Z innymi modułami działa bez problemu, a jak już się połączy to wywala błędy tego rodzaju:

F1%2Binfo.jpg

LR1x4wkRTXiRLBJCTNxHMWdZxJ2lC4Lq3AjnuO_YAbY=w650-h574-no

F3.jpg

wybor%2Bnawigacji.jpg

może moja inpa niedomaga :(

Opublikowano

też 5.0.2

W inpie logujesz się na moduł nawigacji, i gdzieś w zakładce "active" będzie "mono/kolor"

potem wgrywasz soft kolor i wyświetla się obraz.

Jak inpa nie działa z navi to niestety nie pomogę. Może spdaten trzeba uaktualnić lu coś innego, nie wiem,

Opublikowano

Jeśli chodzi o przejściówki USB - COM, to może to nie zadziałać z powodu innej prędkości wymiany danych, niż typowe dla specyfikacji COM portu.

Nie bawiłem się z tym, mój dedykowany do diagnostyki lapek ma generic COM i nigdy nie było konieczności używnia kowersji.

Jest na pewno rozwiązanie tego zadania poprzez użycie drogich przejściówek na chipsecie FT, te tanie chinole mają w środku PL, i to nie zawsze zgodny ze specyfikacją.

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam już interfejs zrobiony wg schematu powyżej, a przejściówkę DB9-USB kupiłem na chipsecie FT: Konwerter USB - RS232 COM [na FT232 RL FTDI]

jednak navcoder 2.1 nie może się połączyć z żadnym modułem, podaje żeby sprawdzić czy szyna ibus jest włączona (można to jakoś włączyć?)

i przy tych kombinacjach zamieniłem kabelki ibus i ground. urządzenia typu radio, wzmacniacz, czytnik działają - ale czy mogłem przez to coś spalić w tej szynie ibus?

aha i ten brązowy na zdjęciu to jest brązowo-czarny, ale rozumiem, że nie zmienia to faktu, że to jest: ground?

KYSGqdURJU0GYFYxoDZVUbVRmiwwrI-FT5971mqwexY=w564-h207-p-no

navcoder%2Bbrak%2Bpol.JPG