Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich uzytkownikow!

Bardzo chcialbym was prosic o pomoc z moim problemem.

Posiadam BMW 523i E61 2006r. Prawdopodobnie mam problem z Vanosem. Objawia mi sie to to tak:

Odpalam auto jest wszystko ok. Ruszam, pierwszy bieg, wrzucam drugi bieg , czuje lekkie szarpanie autem(jakby nie chodzil na wszystkie cylindry) . Przy pierwszym zatrzymaniu sie np. na czerwonym swietle silnik schodzi mi z obrotow i gasnie . Zapala sie zolta kontrolka silnika. Po podlaczeniu kompa wyskakuja mi nastepujace bledy ( komputer diagnostyczny Launch Diagun)

2A87 - wydech Vanos , mechanizm

2A99 - Wal korbowy - wydech walek rozrzadu

2A82 - Vanos wlot

Jak silnik mi zgasnie odpalam go ponownie i wszystko jest dobrze. Tylko pali mi sie zolta kontrolka. Przez reszta dnia silnik chodzi juz dobrze. Zolta kontrolka gasnie po dluzszym postoju auta.

Dzieje mi sie tak prawie kazdego dnia kiedy odpalam go poraz pierwszy .

Bardzo prosze o pomoc i jakas podpowiedz .

Pozdrawiam Arek

Opublikowano
Dziwne ze masz błedy vanos wydech i wlot.Ja bym zaczął od sprawdzenia elektrozaworów Vanosa.W moim przypadku i w tym samym silniku tez miałem błedy 2A87 i 2A99.Zamieniłem jeden elektrozawór z drugim i błedy przeszły na wlot.Byłem w domu uszkodzony elektrozawór.Być może ty masz uszkodzone dwa elektrozawory (wlot i wylot) najlepiej jakbyś miał jakieś na podmianke pojezdził i sprawdził błedy.Nowy elektrozawór to koszt ok 410zł.Ja bym zaczął od tego to jest najtańsza operacja...
Opublikowano

Dziekuje bardzo za odpowiedz.

Wyciagalem te elektrozawory czyscilem je i przedmuchalem. Ale jak widac nie wiele to dalo. Jedyna rzecz ktora jak narazie wymienilem to czujnik polozenia walka rozrzadu. I przez jakis czas bylo nawet lepiej. A czy to normalne ze czujnik polozenia walka rozrzadu byl caly w oleju?

Jutro podjade do serwisu i kupie elektrozawor.

Opublikowano
Kup elektrozawór wsadz na przykład na wylot skasuj błedy pojedzij i zobaczysz czy pojawi sie bład na wylocie.Jesli nie, to jesteś w domu.Jeśli tak to troche gorzej i ja ci niestety nie pomoge,bo sie aż tak dobrze nieznam,ja miałem taki przypadek jak pisałem dlatego ci podpowiedziałem z moich doswiadczeń.A bład A87 z tego co pamietam to zaciety Vanos, a w 90% w przypadku zaciecia sie Vanosa odpowiada elektrozawór. Jeśli nie to może musisz naprawić Vanosa zespoł regulacyjny to koszt ok 1200zł :/ +naprawa.Ale to takie wróżenie.Ja bym radził najpierw sprawdzić elektrozawór.Pozdro i zycze szybkiego rozwiązania problemu.