Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Krótko opiszę mój problem. Zdarza się nieraz że podczas jazdy przeważnie na zimnym ale i też na rozgrzanym niedokońca silniku po zmianie biegów z 2 na 3 lub z 3 na 4 przy dodawaniu gazu obroty mi lekko zafalują (tak przy 1800 lekko spadną do 1500 a potem jest ok) raz i koniec. Po podłączeniu pod INPA zero błędów w skrzyni jak i w silniku. Dodam jeszcze że problem pojawił się niedawno z tydzień temu. A wczoraj na dodatek po odpaleniu dziwnie chodził i zaczeła mrugać kontrolka silnika check engine - okazało się że wypadł zapłon w cylindrze 1 i 6 (INPA zaczytała: brak spalania w cylindrze 6 i 1). Błędy skasowałem.

Poza tym autko sprawuje się rewelacyjnie. Co może być przyczyną tegoż dziwnego (nieraz ) falowania. Czy może jakieś lewe powietrze, konwerter w skrzyni (chociaż objawy były by ciągle i na wszystkich może biegach), kiepskie paliwo, przepływka, wtryski, filtr powietrza. Dodam jeszcze że na zupełnie rozgrzanym silniku brak jakichkolwiek objawów. Czy ktoś z kolegów miał podobne objawy. Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam. :)

Opublikowano

Problemów może być wiele, tez tak miałem :mad2: ,

ale najlepiej w tym pomoże solidna diagnoza

na kompie serwisowym BMW w ASO lub serwisie gdzie taki mają,

bo naprawde przyczyn może być wiele a INPA nie wszystko pokazuje .

U mnie problem tez był i objawy bardzo podobne :cry2:

i jak się okazało to były dwie nie zależne awarie :duh:

1-sza to tu masz temat opisany:

viewtopic.php?f=84&t=219444&p=1628026#p1628026

2-ga to to awaria jednej z sond lambda :mad2:

Po usunięciu 1-szej awarii problem zniknął ale tylko na chwilę :mad2:

dopiero po usunięciu 2-giej awarii jest spokój :lol:

Życzę sprawnego rozwiązania problemu i przyjemnej jazdy :D

Trzeba pamiętać, że głowa jest do myślenia

a tyłek do siedzenia.

Nie należy tego zmieniać.

Opublikowano

Witam.

Dzieki kolego za odpowiedź.

Puki co zmieniłem paliwo na 98 bo do tej pory lałem 95 - na tzw. pewnej stacji.

Zmieniłem stację i paliwko i cały weekend jazdy i bez żadnych falowań. Zobaczymy jak dalej będzie.

Pozdro. :P