Skocz do zawartości

Wymiana silnika z m40b18 na m40b16

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam jestem tu nowy ostatnio kupilem sobie swoje pierwsze auto od kolegi który przyjechał do mojego warsztatu BMW e36 318i z silnikiem do wymiany. Mam taki problem ponieważ nigdzie w swojej okolicy niemoge znaleźć silnika m40b18 ale za to znalazłem m40b16 z BMW e30. Pytanie brzmi tak czy wtryski i sterownik silnika z 1.8 będzie pasował do 1.6 i czym się to może różnić bo na razie tyle co wiem to to że będę musiał zmienić miske.
Opublikowano
wtryskiwacze są takie same, sterownik z m40b18 ogranie m40b16, tzn. jeździć będzie, ale powinno się wymienić
Opublikowano
  • Autor

To głównie tyle co chciałem wiedzieć bo dla mnie to auto akurat nie musi mieć żadnej mega mocy chodzi mi tylko o to żeby jeździło zresztą ma gaz na mieszalniku to i tak będzie chodzić bez względu na tą pojemność chciałem się dowiedzieć jak z Benzyną

Dzięki!

Opublikowano
To głównie tyle co chciałem wiedzieć bo dla mnie to auto akurat nie musi mieć żadnej mega mocy chodzi mi tylko o to żeby jeździło zresztą ma gaz na mieszalniku to i tak będzie chodzić bez względu na tą pojemność chciałem się dowiedzieć jak z Benzyną

Dzięki!

na sterowniku z m40 czy m43 to nawet m42 czy m44 będzie jeździć

Opublikowano
  • Autor

Czyli m42 b18 ten IS 140 km tez by poszedł?

A co z napędem skrzynia powinna pasować nie ?

Opublikowano
Czyli m42 b18 ten IS 140 km tez by poszedł?

A co z napędem skrzynia powinna pasować nie ?

tak da się odpalić i jeździć, ale to nie będzie taka sama jazda jak na ori kompie od m42

skrzynia i cały napęd pasuje, jedyna różnica to taka, że jeśli w m42 była klima to był też dwumas i oczywiście inne sprzęgło, a jak nie było klimy to dawali zwykły zamach jak w m40

co do kompa to nie polecam robić takich drutów i dać taki komputer jaki powinien być, m42 nie miały EWSu więc nie ma problemów z jego wymianą

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ten 1.6 to jakiś w dobrych pieniądzach? To m40 ma wadliwe smarowanie wałka rozrządu przez co się wyciera i robią się cyrki. Sam to przechodziłem i robiłem calutki rozrząd. Wcześniej nawet myślałem że to komputer i mam taki na zbyciu.

Jeśli masz możliwość to wrzuć sobie m43 1.8.