Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem ze światłami w moim aucie. Chodzi o funkcję "follow me home". Nie wiem dlaczego nie mogę ich normalnie włączyć, to znaczy czemu po zatrzymaniu silnika nie wystarczy strzelić długimi raz by się włączyły. Muszę zamknąć pilotem drzwi i je zaraz otworzyć, nawet bez opuszczania samochodu i wtedy to działa.

Identycznie jest w mojej M3 E90. Tam jednak tak jest tylko wtedy, gdy kluczyk mam w kieszeni, czy w popielniczce. Jeśli jest wsadzony do "stacyjki", to po wyjęciu go wszystko działa poprawnie. Zrobiłem o tym film:

Ma ktoś jakieś pomysły jak to zmienić? Czy ja coś robię źle?

Sprawa nie bardzo istotna, bo i tak tych świateł nigdy nie używam, ale mnie to zaintrygowało, a gdy zapytałem mędroli w ASO BMW to odpowiedzieli, że nigdy jeszcze nie widzieli czegoś takiego i nie wiedzą jak to zmienić. :mrgreen:

www.Truck27.com www.Katolik.us Zapraszam
Opublikowano

Witaj Hiobie,

więc jak sam zauważyłeś w E90, jeśli kluczyk jest w stacyjce i go wyjmujemy, wtedy to działa.

Ponieważ przy dostępie komfortowym w E9x i później we wszystkich modelach Fxx nie wkładamy nigdzie klucza musimy tak jakby "zasymulować" wyciąganie kluczyka.

W BMW robi się to bardzo prosto i nie musisz już otwierać i zamykać samochodu, wystarczy że po zgaszeniu raz przyciśniesz przycisk START/STOP.

Oczywiście w automacie puszczamy wcześniej hamulec, a w manualu sprzęgło.

Dziwię się, że w serwisie tego nie wiedzieli :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Dzięki. Masz rację, tak rzeczywiście działa. W E90, jeśli jadę z kluczykiem w kieszeni, wystarczy przytrzymać dłużej o jakąś sekundę "Start-Stop", albo, jak mówisz, nacisnąć go ponownie. W F30 jedynie ponowne naciśnięcie przycisku powoduje uaktywnienie świateł "follow me home".

Zapewne chodzi o to, że jedno krótkie naciśnięcie "Start-Stop" jedynie przełącza "stacyjkę" na "acc", gdyż np. radio gra dalej. Zamknięcie samochodu pilotem powoduje, że się wszystko wyłącza i dlatego po ponownym otwarciu auta można było te światła uruchomić. Ale powtórne przyciśnięcie "Start-Stop" też wyłącza wszystko i "follow me home" zaczynają działać. :D

www.Truck27.com www.Katolik.us Zapraszam
  • 4 lata później...
Opublikowano

Hej, odkopuje stary temat, ale nie chce robić nowego.

A więc po wyłączeniu silnika następnie start stopu i mrugnięciu długimi, funkcja follow me home zadziałała, ale bez zapamiętania - przy następnym zgaszeniu silnika, trzeba jeszcze raz powtarzać wyłączenie s/s + mrugnięcie długimi.

Czy jest jakaś możliwość zapamiętania tego automatycznie, żeby po każdym zgaszeniu i wyłączeniu przez kluczyk światła świeciły jeszcze te 10 sekund ?