Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich, mam zamiar zmienic naglosnienie w swojej coupe'jce. Troche poczytalem, ale nie wszystko jeszcze jest dla mnie jasne. Moj wybór to tylna półka 2X GŁOŚNIK HERTZ DCX 690 180W (http://allegro.pl/2x-glosnik-hertz-dcx-690-180w-glosniki-okazja-i5067927376.html) przod dopiero bede kupowal ale mysle nad GŁOSNIKI HERTZ DSK 130.3 (http://allegro.pl/glosniki-hertz-dsk-130-3-zwrotnic-tweternowy-model-i5068953592.html) a w bagazniku skrzynia basowa jeszcze nie wiem jaka (do 400zł ze wzmacniaczem ) i tu pierwsze pytanie jaką proponujecie za tą cene ? Drugie pytanie czy mozna to wszystko podlączyc pod jeden duzy wzmacniacz, jezeli tak to ile powinien miec wat i jaki polecacie do 300zł. Trzecie pytanie jezeli mają byc 2 wzmacniacze to ile Wat ma miec ten na 4 glosniki a ile na skrzynie basową taką 500-100W. Ostatnie pytanie jakie kable musze kupic do tego wszystkiego ? Bardzo was prosze o pomoc bo to moje pierwsze doswiadczenie z naglosnieniem w aucie. Z gory dzieki za wszystkie przydatne rady. :D :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

13cm, z przody w miejscach fabrycznych to porażka. Mam JBL Power pod mocnym wzmacniaczem z przodu i z tyłu tej samej serii jajka 6,9 i tego nie słychać... jedyny dobry i służny kierunek, to wygłuszenie drzwi, wstawienie tam fajnych 16cm dwudrożny odseparowany zestaw i do tego skrzynka w bagażniku. Jeśli koniecznie upierasz się na tylko półkę, to dadzą tam radę, ale ja osobiście widzę też 16cm ładnie oprawione w tylnych boczkach, oczywiście dobre wygłuszenie. Wiadomo kasa więszka, ale jakość dżwięku o wiele lepsza. To co ty proponujesz to będzie robić chałas, ale i tak będziesz słyszał tylko tył, po przód zaginie. A nawet jak na wzmacniaczu skręcisz tył by bardzie słychać było przód to ten bassss a właściwie jego marna imitacja zepsuje całą przyjemność z odłsuchu. Jak dla to pierwsza opcja jaką Ci dałem. 16 2-drożny odseparowane do drzwi (plus wygłuszenie drzwi) i może być jakaś skrzynka do bagażnika.

PZDR>

Opublikowano
Dzięki za rade, ale nie chce nic kombinować, przód i tyl zostaną takie jakie napisalem, tylko chce wiedziec czy da się podlączyc 4 glosniki i skrzynie pod jeden wzmacniacz ? I dobrze by bylo jak by ktos pomógł co do reszty pytan.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Da się, minimum 3 kanalowy. Dwa kanały jeden na przód, drugi na tył a 3 kanał za suba. Mimo wszystko uważam ze 13cm w miejscach fabryczych to porażka. Nie ma to jak tam grać, Nie ma tam pojemności a nogu skutecznie wszystko tlumią. Głośniki co dałeś pociągnie zwykłe radio nie trzeba wzmacniacza.

W tym pułapie cenowy to nie ma co patrzeć na producenta, bo to wszystko brzmi tak samo. Jakość dzwięk będzie średnia lub nawet poniżej, ale jak mówisz ze zaczynasz zabawę z audio to pewnie to i tak Ci wystarczy. A pewnie jak zalożysz to bedziesz wiedział o co mi chodzi. Człowiek uczy się na błędach, wiec Ciebie pewnie też to czeka.

PZDR>