Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Macie pomysł co to może być ?

Pisk /ocieranie

Chcę uniknąć ewentualnej wymiany połowy silnika przez napastliwego mechanika.

Podaję link do zarejestrowanego pliku waw

https://onedrive.live.com/redir?resid=D536A50FCB165501!724&authkey=!AArPnDbr1_uvyEk&ithint=file%2cwav

https://onedrive.live.com/redir?resid=D536A50FCB165501!724&authkey=!AArPnDbr1_uvyEk&ithint=file%2cwav

Opublikowano

Thx

Mam nadzieję że nie popłynę w koszty

PS. po prawej stronie stojąc przodem do maski samochodu

Opublikowano
Przejrzyj sobie jak idzie pasek wielorowkowy. Niech ktoś doda gazu, a ty patrz, czy któraś rolka nie drga nadmiernie. Objaw tylko na zimnym silniku/ciepłym/nie ma znaczenia?
Opublikowano
Po częstotliwości pisków widać jest to jakaś większa rolka, koło. Być może od wspomagania. Najprościej wstrzyknąć strzykawką trochę oliwy w łożysko, albo jak nie ma dojścia czymś w spray-u.
Opublikowano
Na dobrą sprawę pasek wielorowkowy bardzo łatwo się ściąga i zakłada. Musisz założyć duży klucz (bodajże 24 czy coś takiego, tylko jedna taka jest powiedzmy na środku silnika) na rolkę napinacza i naciągnąć go w lewo, pasek zejdzie, a ty spokojnie pokręcisz wszystkimi kółkami. Ja mam osobny pasek do sprężarki klimy i jej napinacza, zapewne tam procedura jest podobna.
Opublikowano
w wielu 3.0d to jest to słyszalne ale znacznie ciszej i to nie żaden pasek i nic nie ociera to dźwięk jakiejś pompki lub zaworku z podciśnieniem etc... czekam na newsa co to było jak usuniesz awarię :) ale nie szukałbym przy żadnych paskach..... przede wszystkim częstotliwość się nie zmienia !!
Opublikowano

Powodem dźwięków był, jak stwerdził mechanik, silniczek od klapek kolektora ssącego (dawno zaślepionego zresztą).

Małe smarowanko i na razie OK - zero podejrzanych dźwięków .

Ponadto kolektor troszkę przeciekał na uszczelkach kóre to zostały wymienione