Skocz do zawartości

e36 316i nie odpala, problem z elektryką ...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Posiadam bawarkę jak w opisie. Jest to sedan z 94 r na łańcuchu. Od wczoraj mam problem. Otóż nie wiem kiedy to się stanie bo auto nie alarmuje mnie swoim zachowaniem że kiedy go zgaszę nie bedzie chciało odpalić. Wyglada to tak. Odpalam, jadę, gaszę, i tak kilka razy dziennie po czym nigdy nie wiadomo kiedy przychodzi taki raz że nie chce zapalić i dzieją się wtedy cuda na kiju. Po prze-kręceniu kluczyka do pozycji odpalenia zegarów, zegary w szybkim tempie na przemiam palą sie i gasną przy czym wygląda to jakby coś je włączało i wyłączało bo wskazówki poziomu paliwa i temperatury gdy zegar się zapala wędrują w pozycję wskazywania określinych parametrów a gdy zegary gasną opadają. W czasie gdy zegary migają i chcę odpalić samochód z pod maski wydobywa sie dzwięk cykania i auto nawet rozrusznikiem nie kręci. Czarowałem cudowałem ... zdejmowanie klem, przegląd bezpieczników (wszystkie dobre), wyjmowałem i wkładałem sterowniki ... nic to nie dawało, zabawa trwała pierwszym razem czyli wczoraj 15 minut a dzisiaj jakieś 40min po czym auto odpaliło ... dodam że mam oryginalne radio w którym jest dioda. Kiedy wszystko działa dioda po wyłączeniu silnika miga po odpaleniu przestaje się palić. Kiedy przychodzi usterka dioda pali się cały czas jednostajnie bez mrygania ... dzisiaj zdesperowany upływem czasu i bezradnością przycisnąłem ręką sterowniki te dwa co jest napisane na nich abs i ten trzeci który jest nie wiem od czego bo niemieckiego nie znam i poprosiłem dziewczynę zeby odpaliła. Z jej relacji wynikało że zegary dalej migotały tylko że wolniej i auto odpaliło ... czy jest tu może ktoś kto wie z czym mam do czynienia ??? Elektryk do puki nie zobaczy to nie wie co jest bo jak auto odpali to potem działa dobrze do czasu kiedy znowu przestanie działać, a ja nie wiem kiedy to będzie i gdzie wtedy będę ...
Opublikowano
Dziękuję za podpowiedź. Tak w zasadzie to podświetlenia zegarów i konsoli mi nie rozłącza jak wyjmuję kluczyk ze stacyjki. Dlatego rozłączam stycznik regulacji natężenia oświetlenia. No i nie działa regulacja temperatury ... nagrzewnica wciąż grzeje ... ale to ostatnie nie ma znaczenia w przypadku stacyjki ...