Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio kupilem bmw e46 kombi z konca 2003r na pelnym m-paku z silnikiem 2.0d 150km w automacie.

Moj problem polega na tym ze jak auto postoi dluzszy czas ( przykladowo rano gdy wstaje do roboty ) odpalam ja, wrzucam D i auto ledwo co jedzie, nie czuc nawet wrzucenia biegu, po przejechaniu moze 500m auto laduje juz wlasciwy bieg i wszystko jeat tak jak trzeba. Ogolnie gdy autem sie jezdzi skrzynia przerzuca i redukuje biegi idealnie, nic nie szarpie, poprostu jest idealnie. Jakis miesiac temu byl wymieniany olej wraz z filtrem.

Jak mam postrzegac takie objawy ? Olej w skrzyni musi sie rozgrzac czy to jest poczatek problemow ? Przyznam ze jest to moj drugi automat w zyciu, pierwszy okazal sie pelnym nie wypalem ale byla to skrzynia audi takze zbyt duzo na temat automatow nie wiem.

Pozdrawiam

Opublikowano
Sprawdź poziom oleju , ale najpierw poczytaj jak w automacie się sprawdza poziom oleju.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Olej wymienial poprzedni wlasciciel i zapewnial mnie ze to robil mowiac ze mozemy nawet upuscic jezeli nie mam pewnosci, a widac pod spodem auta ze jest nowa uszczelka wiec chyba faktycznie wymienil, ale czy wlal tyle co trzeba to sie okaze jutro jak zajade na warsztat. W kazdym badz razie bede informowal jak to wyglada

pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie tam poziom oleju. To jest wada tych skrzyń. Masz tu mój temat i rozwiązanie które znacznie zmniejsza tą dolegliwość bez żadnych kosztów.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=69&t=221261&hilit=+skrzyni

Ze swojej strony, po roku od zmiany softu na ten który zaleca BMW, praktycznie opóźnienie nie występuje. Jak już się pojawi to najczęściej latem i opóźnienie nie trwa tak długo jak to było przed zmianą softu.

Druga opcja to wyjęcie skrzyni i wymiana jakiegoś uszczelniacza. Koszt z olejem około 2000zł, jak będzie robione tylko to.

A i użyj szukaj następnym razem:P