Skocz do zawartości

[E46] problem z zamykaniem szyb elektrycznych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Panowie otóż problem wystąpił w szybie z lewej jak i prawej strony w okresie dwóch dni. najpierw padła szyba z prawej strony a potem z lewej. Wymieniłem ślizgi sprawdzone są silniczki i działają, linki ok, bezpieczniki również oraz przełączniki wszystko sprawne ale nie mogę zasunąć szyb. Jeśli nacisnę przyciskiem na zasuwanie to słychać pyknięcie w module komfortu i hamuje silniczek. Z kluczyka automatycznie też nie mogę dosunąć szyb. W czym może tkwić problem przewody też sprawdzone i sprawne są.

Czy przekaźniki w module komfortu mogły zakończyć żywot?

Tylko wtedy czy otwieranie jest sprawne a zamykanie nie??

Proszę o pomoc.

Opublikowano
z doświadczenia mogę powiedzieć, że jak miałem uszkodzony przekaźnik od ryglowania drzwi to zamykały się zawsze, ale z otwieraniem było gorzej. Może z szybami jest podobnie :)
Opublikowano

Też miałem z tym problem tyle że pomogła dopiero wymiana wzmacniacza.

Jeśli chodzi o te szyby to może da sie zdiagnozować inpa jakos ten problem? Żebym wiedział co wymienić;D a nie strzelać w ciemno;/

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
witam, walczę z szybą kierowcy w mojej e46 już jakiś czas. Problem polega na tym że szyba podczas jazdy samoczynnie opuściła się do końca i połamała ślizgi. Po wyjęciu prowadnic zauważyłem, że stopery na lince ( te na które wczepia się ślizgi) są tak mocno wcięte w plastikowe prowadzenie linki na załamaniu że silnik podnośnika nie mógł sobie z tym poradzić. Udało mi się to naprawić, założyłem nowe ślizgi, ale po złożeniu drzwi szyba opuściła się znowu. Zauważyłem że przekaźnik w module komfortu samoczynnie się wzbudza (szybko i przerywanie "cyka"). Po przeczyszczeniu styków na module komfortu nie było efektu. Zablokowałem przekaźnik mechanicznie, żeby uniemożliwić mu opuszczenie szyby i zamówiłem nowy moduł komfortu (dokładnie o tym samym numerze). Szyba działała jak nigdy, dwustopniowo, opuszczanie i podnoszenie, ale tylko przez dwa dni. Szyba znowu opuściła się podczas jazdy. Miał ktoś podobny problem? Z góry dziękuje za jakąkolwiek wskazówkę.