Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym podładować akumulator, jednak muszę go wymontować, bo auto stoi na osiedlowym parkingu.

Czy mogą się pojawić jakieś problemy z elektroniką po ponownym podłączeniu akumulatora do samochodu?

Mogę go odłączyć bez obaw?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
raczej nie - przetestoalem to w F10 i nic sie nie dzialo a w M3 sam osobiscie odlaczylem akumlator na 10 min. i wszystko bylo ok. , mozesz miec problem typu brak zaprogramowanych stacji radiowych czy komputer pokladowy jazdy ( srednie spalanie, srednia predkosc itp.)
Opublikowano
Dzisiaj rozłączyłem akumulator do podładowania. Po ponownym podłączeniu wyzerował się zegarek, wyświetlił się alert o sprawdzeniu ciśnienia w oponach i o systemie DST i 4x4. Po przejechaniu 1km wszystko się samo skalibrowało. Ustawiłem tylko ponownie godzinę.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Uwaga na ładowanie akumulatorów AGM. Te akumulatory nie powinny być ładowane dużym prądem. Bardzo małym i długo. Zresztą akumulator AGM raz rozładowany już nie będzie trzymał.
Opublikowano

To jest Brandowany przez Yuase prostownik firmy CTEK którego branduje też Porsche i Mercedes

Sam mam Ctek 5.0 ;)

Opublikowano

Też miałem akumulator od nowości. Raz auto stało miesiąc i akumulator się rozładował. dodam że akumulator miał już 5lat. System auta rozpoznaje słaby akumulator i pokazuje dużo usterek np. nie załączał mi świateł powitalnych, na postoju wyłączał radio itd. dodatkowo pokazywał uszkodzenie skrzyni biegów i nie chciał po nocy uruchomić samochodu.

Pojechałem z tymi usterkami do serwisu BMW w Niemczech. Serwis poinformował mnie że przyczyną tych usterek jest słaby akumulator. Kazałem wymienić 259 euro.

System samochodu jak rozpozna słaby akumulator wszystko wyłącza nawet blokuje skrzynię biegów.