Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie, jestem nowy, wczoraj kupiłem e90 2005 w full opcji, 2.0 163 km . Dzisiaj jadąc do pracy, przy ostrym zakręcie kluczyk wypadł mi na kolana, jakoby po włożeniu go, stacyjka nie zasysa, ale wszystko normalnie działa. Jest to duża usterka ? Sens to naprawiać, jak to wygląda cenowo?
Opublikowano
tez kiedys wyciagnolem kluczyk "na sile" na zapalonym i auto chodzilo. Na kluczyku masz takie wypustki, czyli jest blokada, ktora u Ciebie niedziala. U mnie ta blokada czasami sie zawiesza, po wcisnieciu kluczyka kiedys mi go nie wybilo tylko zapadki dalej trzymaly. Moze poprobuj pare razy i zaskoczy. Jezeli nie to pewnie mechanizm blokujacy do wymiany.
Opublikowano
nie podpowiem bo nie sprawdzalem. Z reszta pisales ze przy zakrecie ci wypadl, wiec powinienes wiedziec czy sie zablokowala kierownica :)
Opublikowano

Hej, w E90 (jak i pewnie we wszystkich modelach BMW) jest taki mały patent na jazdę bez kluczyka. Mianowicie po ruszeniu samochodem i rozpędzeniu się bodajże do min 30km/h można się zatrzymać (np w zimie wyjść do sklepu po ciepłe bułeczki na śniadanie), wyłączyć samochód i wyciągnąć kluczyk. Następnie wcisnąć sprzęgło i nacisnąć guzik start/stop. Samochód odpali bez kluczyka. Stosuję to w zimie jeżeli muszę się zatrzymać w sklepie - idę po zakupy a samochód nabiera temperatury. Wracam i mogę jechać bez kluczyka resztę drogi bądź można go włożyć z powrotem do stacyjki (jak kto woli).

Zgodnie z powyższym wydaje mi się, że nawet jak kluczyk sam wypadnie można bezpiecznie kontynuować jazdę bez żadnych negatywnych konsekwencji :)

Opublikowano
Ja tak mialem w mojej e 90-szukalem na forach jak sobie ztym poradzic i nic nie znalazlem. Umnie jak wsadzalem kluczyk odwrotnie tzn przyciskami do dolu to trzymal sie duzo lepiej i nie wypadal. Wiec sproboj.....