Skocz do zawartości

[316 Compact '98] Nie działa centralny z pilota

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

piszę tu, bo zanim rozgrzebię całe auto może ktoś będzie mnie w stanie naprowadzić na trop. Do rzeczy: nie działa zamek centralny z pilota, ALE tylko gdy na zewnątrz jest zimno. Kiedy wjedzie się do garażu i samochód postoi w nim kilkadziesiąt minut to centralny działa za każdym razem. Kiedy temperatura nie była jeszcze tak bardzo niska, to czasem zadziałały wszystkie rygle oprócz drzwi kierowcy, a teraz nie działa nic. Naturalnym podejrzanym był siłownik w drzwiach kierowcy, ale uwaga: otwierając bagażnik z kluczyka, drzwi kierowcy działają, więc kable i siłownik są tam w porządku (a może się mylę?). Baterię w pilocie również wykluczam, bo jaki wpływ miała by na nią temperatura? Dodatkowo próba kodowania kluczyka kończy się fiaskiem za każdym razem (nie sprawdzałem w ciepłym garażu). Co myślicie panowie? Coś nie tak z anteną centralki?

2. Drugi problem, o który chcę zapytać, ale nie zakładać nowego tematu jest taki: czyszcząc styki we wtyczce w drzwiach kierowcy (kiedy jeszcze myślałem, że to tam coś padło) coś dziwnego się stało i od tego momentu podczas jazdy miga mi lampka oświetlająca wnętrze tak jakby gdzieś było lekkie zwarcie. Na postoju jest ok. Krańcówka w słupku to nie jest na pewno, ale jeśli nie ona to kabel do niej, pytanie tylko gdzie on jest i dlaczego czyszczenie wtyczki w drzwiach mogło mu zrobić "ała"?

Pozdrawiam,

L0nger

Opublikowano

I sam sobie odpowiadam: lampka wewnątrz przestała migać (możliwe, że w końcu odparował spray do kontaktów który użyłem na wtyczce w drzwiach), a kwestia centralnego rozwiązała się po...wymianie baterii. Myślałem, że zwariuję, rozbebeszanie drzwi po kilka razy itd. A głowę bym sobie dał uciąć, że bateria jak nie działa, to niezależnie od temperatury i kropka. Dioda migała co prawda bardzo słabo, ale założyłem, że tak ma być, skoro zaraz po zakupie tak było i wszystko hulało. Teraz dioda z pilota aż wali po oczach :D a centralny śmiga aż miło.

Reasumując: przy podobnych problemach warto wymienić baterię na początku i tym samym wyeliminować kwestię pilota. Koszt 8 zł, bateria CR2016.