Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Wiem, że to powszechny problem tego silnika i góry przepraszam za niefachowe nazewnictwo :) Auto zaczęło mi szarpać podczas jazdy. Mechanik sprawdził i jeden z wałów rozrządu ma luz. Podobno trzeba wymienić vanos. Wyskakiwał błąd położenia rozrządu. Wymienił ten elektryczny czujnik od rozrządu ale dalej szarpie tak samo. Może ktoś podpowiedzieć jak to ogarnąć? lub gdzie w kujawsko pomorskim udać się po pomoc?

Auto 2004 , 189tys przebieg

Opublikowano
Od kiedy masz auto. Czy był wymieniany rozrząd z napinaczem. Czy sam napinacz. To podstawa w tym aucie. Jak to masz na 100% OK to szukasz dalej jak nie to zaczynasz od tego.
Opublikowano
Moje auto miało 140tys i łańcuch był dłuższy o jedno oczko od nowego. Prawdopodobnie ten zestaw co podałeś plus coś jeszcze jak mechanik zobaczy że do wymiany. Podstawa to mechanik który to potrafi zrobić. W Łodzi tylko serwis i jeden koleś który od lat robi tylko BMW. Inne zakłady nawet się nie podejmowały. Bo temat trzeba umieć ogarnąć. Może być tak że rozciągnięty łańcuch "nadwyrężył" inne elementy w tym ten wałek. Ale ja się nie znam więc nic ci nie doradzę.