Skocz do zawartości

Pompa hamulcowa - swap hamulców z e46 330 do e36 328

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Takie pytanko, moje autko to e36 328 coupe. Mam hamulce przód z e46 330, natomiast tył jest standardowo z e36 328 i to chciałbym zmienić na e46 328 (najwłaściwszy balans hamulców w takim układzie). Obecnie nie odczuwam problemów z za małą pompką hamulcową (jest seryjna z e36 328 i daje rade) ale pytanie co przy zmianie również tyłu? Czy wrzucenie na tył zestawu z e46 328 (tarcze 294mm) spowoduje istotny problem i jednak będzie trzeba założyć pompę hamulcowa od e36 m3 3.0 lub US 3.0/3.2?

Temat był poruszany ale w innych ujęciach. Tylko prosiłbym o wypowiadanie się osób, które miały styczność z takim całkowitym swapem i same to testowały, bo opinie obecnie krążą, że "standardowa pompka z e36 328 starczy," a inne "że jest problem z pedałem hamulca zbyt twardego/miękkiego". Chciałbym mieć jasność w tym temacie, bo odszukanie tej pompki może być problemem z tego co patrzyłem, a i koszty niemałe - ok. 300-400zł.

• 2 tygodnie później...