Skocz do zawartości

530d 2003r. SPRZĘGŁO ZGRZYTY-POMOCY!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem ze swoją bmw 530d rocznik 2003 skrzynia manualna. Zakupiłem ją od znajomego 3 miesiące temu auto z książką serwisową, pewna przeszłość, sprowadzone z włoch 4 lata temu. Auto w super stanie, 279 tyś przebiegu oryginalnie. Pojeździłem nią miesiąc wszystko super bez problemowo. Wyjechałem na 2 miesiące i dzisiaj po powrocie odpaliłem auto wszystko super elegancko, chciałem się przejechać i jak wcisnę sprzęgło do końca w podłogę to słychać straszne zgrzytanie zsynchronizowane z silnikiem taki metaliczny dzwięk, jak wcisnę z 5 mm przed końcem to wszystko ok, mogę wrzucić bieg normalnie itp nic nie słychać żadnych stuków żadnych wibracji, tylko jak dopchne mocno w podłogę pedał. Nie wiem o co chodzi nie sądze, żeby to była dwumasa czy też łożysko oporowe bo słychać by je było na biegu jałowym a przy wciśnięciu sprzęgła by się wyciszało. Tutaj jest odwrotnie jest wszystko ok i cisza a jak wcisnę mocno pedał to słychać zgrzyt, tak jakby coś się zawiesiło na samym dole. Jest możliwe żeby przez 2 miesiące coś się zastało?? nie wiem co robić ale nie sądze, żeby to było sprzęgło do wymiany bo nie ma wibracji podczas jazdy i nie słychać nic na luzie nawet na zimnym. Ktoś coś doradzi bo nie wiem do kogo z tym jechać żeby mnie nie skroili zaraz na dwumasę....

Opublikowano
  • Autor
słuchaj bardzo podobnie w rytm silnika, tyle ze jak wcisne normalnie to nie slychac tylko jak mocno w podloge wcisne-tak fest. Dzisiaj jezdzilem nia caly dzien zeby zobaczyc moze sie rozchodzi i przy normalnej jezdzie nic nie slychac tylko jak wcisne pelna mocą;) co to było w twoim przypadku??
Opublikowano

u mnie tez tak bylo z poczatku musialem mocno dociskac sprzeglo ze tak powiem do konca i do tego jeszcze silnie noga docisnac

w miare z uplywem czasu stan sie pogarszal tak ze musialem na 85 % wcisnietego sprzegla zmieniac biegi zeby nie bylo tego dzwieku,

naszczescie dobrze wchodzily biegi wiec moglem sobie pozowlic na taka zmiane biegow ;P

ale to meczylo plus fakt ze nie wiedzialem do konca co powoduje ten dziwek zmuszalo mnie do jazdy delikatnej i bardziej sie koncetrowalem zeby sprzegla nie wciskac za bardzo niz nad jazda...

Tak czy siak na forum obstawiali lozysko dociskowe,

co do konca tak naprawde bylo nie wiem :)

Nie wymienialem sprzegla sam bo nie mialem czasu i mozliwosci do tego dlatego dalem do warsztatu ,

dlatego nie moge powiedziec w 100 % co tak naprawde to robilo, a wymienilem caly komplet sprzegla jak juz bylo otwarte.

problem ustal wiec i w twoim wypadku nie obejdzie sie bez sciagania,

na pytanie w warsztacie czy to lozysko tak halasowalo mowili ze to przez :

Trzpień kulisty nummer czesci : 21511223328

ponoc czesta przypadlosc w bmw

radze tobie przy okazji zmienic sprzeglo i sprawdzic dwumasa.

ale napewno to nie dwumas !!

wiec spokojnie.

Opublikowano
  • Autor
dzięki za info chyba też tak zrobie, powiem żeby rozebrali, komplet sprzęgła nie jest drogi więc jak trzeba będzie to zrobie bo boję się, że przez zapomnienie i wciśnięcie do końca przy dużym momencie coś pierdyknie i się posypie a tego bym nie chciał;) dzięki za wskazówki-ciesze się, że można znaleźć pomoc na tym forum.