Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Panowie mam pytanie mianowicie odnośnie pompy wtryskowej Common rail. Jak ją wyjąc z pod maski ? Poci mi się i chce tą usterkę usunąć przed ostrą zimą. Edytowane przez kierowcabmw
Opublikowano
olorob X5 nie trzeba rozpinać rozrządu ponieważ są dwa rodzaje ściągaczy.Jeden z nich jest taki co wypycha te kółko.Gratuluje również zakupu X6 - Nie ma co się dziwić że jest banan na twarzy. Kto by go nie miał.Wracając do tematu może się orientujesz ten zawór w pompie co jest z sitkiem czy można zastąpić zaworem bez sitka. Ten stary chyba się zacina - nie otwiera iglicy i potrafi na wyższych obrotach odcinać paliwo.Jak sadzisz on chyba powinien się zamykać przy wyższym ciśnieniu. I dawkować paliwo. I po co jest te sitko - jak to jest powrót paliwa do zbiornika. Bosh podobno wyeliminował te sitka w świeżych rocznikach ( to jest od 2004 roku ) Mówimy o Pompie BOSCH CP1.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Panowie wyskoczył na desce błąd i auto chodzi w trybie awaryjnym -Błąd dotyczy einspritzanlage - Auto jeździ ale nie ma siły jak wciskam mocniej gaz.Wtryski nie wchodzą w rachubę bo właśnie odebrałem je z regeneracji ( jeden przelewał ) ale zostały zregenerowane wszystkie. No i teraz jest problem bo nie wiem czy to pompa Common raili czy pompa paliwowa w zbiorniku. Chodzi mi o to że auto nie ma siły. Natomiast pompa paliwowa ta w zbiorniku ( wydaje mi się że jeżeli by się rozszczelniła to auto nie zasysając paliwa by po prostu stanęło a nie nie miało siły - gdyż już kiedyś w przeszłości miałem ten objaw i po wymianie tej pompy w zbiorniku wszystko wróciło do normy ) Ale być może się mylę. Natomiast zalałem zbiornik tak żeby pompa była zanurzona i problem istnieje dalej. Na co stawiacie. :mad2:
Opublikowano
Jako że jak widzę prowadzę dialog sam ze sobą to jeżeli Kruk pozwoli to dokończę. Po regeneracji pompy wtryskowej CP1 wszystko jest ok. Wymienione tłoczki i zawory w pompie i jest Ok.Auto ma siłę i przyspieszenie. Co do odpowiedzi olorob X5 to stary ,, Nie miałem zamiaru sam naprawiać pompy. Natomiast wyspecjalizowane warsztaty w naprawie tego typu podzespołów mechanicznych przeważnie żądają aby dostarczyć im pompę już zdemontowaną do naprawy.Nie wszyscy chcą zdejmować pompę z auta. Od groma roboty.Szok.No gdybym potrafił ,,ja,, naprawiać takie pompy bez specjalistycznego sprzętu to podejrzewam że robiłbym furore i stał pod ASO z karteczką ,, Panie pompy naprawiam. :D