Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem nowy na forum i nie wiem czy dobry dział wybrałem .

Od zawsze podobała mi się stylizacja BMW :) jednak nie poszedłem w tą markę z samego początku.

Zacznę iż prawdopodobnie będę rozglądał się za BMW za jakiś czas a jestem totalnym laikiem w tej dziedzinie :( , chciałem się czegoś dowiedzieć na temat 2 modeli między innymi E60 oraz E90 te dwie sylwetki jak i cena idą u mnie w parze :)

Głównie chodzi o awaryjność tych 2 modeli z silnikami , jaki silnik jest warty uwagi ? i najmniej awaryjny ? zastanawiałem się nad dieslem 163KM ( słyszałem że najlepszy ale tylko słyszałem ) .

Mógłby mi ktoś udzielić rady jeśli chciałbym celkować w e60/e90 jaki silnik wchodzi w grę ? ( interesuje mnie coś jak w przeciwnej marce o awaryjność co jak niezniszczalny 1,9TDI )

Auto głównie służyło by do jazdy po mieście jak i trasy ( kolosalnej mocy nie oczekuje taką zabawkę na lato już mam ;) )

Pozdrawiam i liczę na odpowiedz , w razie błędnego działu prosił bym o przeniesienie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W obydwóch modelach silniki są te same, jeśli chodzi o silnik M47N2 163 KM to miałem przez 3,5 roku E60 i ani raz mnie nie zawiódł tak że polecam, jedyną różnicą jest turbina gdzie w większości E90/91 montowali mitsubishi która nie była bezawaryjna czego nie można powiedzieć o Garrett która siedzi w E60. Jedyny minus tego silnika to chyba kultura pracy ale porównując do TDI od VAG-a to i tak lepiej :)

Najlepszym silnikiem diesla w bmw jest chyba 2.5d i 3.0d, w końcu nie na darmo został chyba 2 razy silnikiem roku.

Opublikowano
W obydwóch modelach silniki są te same, jeśli chodzi o silnik M47N2 163 KM to miałem przez 3,5 roku E60 i ani raz mnie nie zawiódł tak że polecam, jedyną różnicą jest turbina gdzie w większości E90/91 montowali mitsubishi która nie była bezawaryjna czego nie można powiedzieć o Garrett która siedzi w E60. Jedyny minus tego silnika to chyba kultura pracy ale porównując do TDI od VAG-a to i tak lepiej :)

Najlepszym silnikiem diesla w bmw jest chyba 2.5d i 3.0d, w końcu nie na darmo został chyba 2 razy silnikiem roku.

dzięki za odpowiedz nie myślałem , że ktoś odpisze :D , powiadasz 2,5 oraz 3,0 rozglądnę się za tym oczywiście w gre nie wchodzi tylko diesel , a jak sprawa wygląda z silnikami benzynowymi ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zależy z jakich roczników miał by być samochód, bo na początku produkcji montowali sprawdzone silniki benzynowe M54 o pojemnościach 2.2 , 2.5 , 3.0 które są mało awaryjne ale lubią wypić trochę oleju, potem montowali chyba N52 na valvetronicu ale nie znam za bardzo opinii o nich.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Według mnie zasadniczo każdy silnik był dobry. Problem jednak w tym że te auta mają po kilka/kilkanaście lat i nigdy nie wiemy kto i jak jeździł przed nami :wink: Dlatego ja lubię kupować auta zadbane, zarejestrowane od właściciela, a nie jakieś handlarskie wynalazki :roll: