Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jestem nowym uczestnikiem forum. Przeglądając forum nie udało mi się odnaleźć odpowiedzi na mój problem.

Moje pytanie to:

Czy w miejsce wyświetlacza 16:9 od nawigacji w e39, mogę zamontować zwykłe radio kasetowe BMW reverse?

Kupiłem auto które było po kradzieży nawigcaji. W aucie jest pełna instalcja (kable) do nawigacji. Brakuje natomiast czytnika w bagażniku i wyświetlacza 16:9.

Czy montaż takiego radia można przeprowadzić bez zmiany okablowania (być może w przyszłości dokupię elementy nawigacji, dlatego nie chciałbym ruszać instalacji)?

Auto jest z 12/2002, jeżeli data produkcji ma jakieś znaczenie, model e39 touring.

Ps: gdzie dokładnie znajduje sie tuner radia do nawigacji (nie wiem czy także nie został skradziony?

Proszę o pomoc szanownych uczestników forum.

Maciej

Opublikowano

Jest trochę kłopotliwe założenie "zwykłego" radia na miejsce nawigacji, bo inne są wiązki przebiegające przez cały samochód ... Trzebaby najlepiej położyć "równoległą" wiązkę do tej od nawigacji. Po za tym problemem, nie ma przeciwskazań.

Tuner radia nawigacji znajduje się w kombi, pomiędzy tylną kanapą, a kołem zapasowym.

Jak masz dalsze pytania, możesz skontaktować się ze mną najlepiej na GG - szybko Ci wyjaśnie co i jak ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

Dziękuję panu za opowiedź. Czy takie przeprowadzanie 2giej wiązki przez całe auto, jest skomplikowane? Chodzi mi głównie o koszty (ja bym się majstrowania nie podjął i chciałbym zlecić wykonanie takiej instalacji profesjonalnemu warsztatowi). Czy możliwe jest wykonanie przejścia z kabla od nawigacji, czy jedynym rozwiązaniem jest nowa wiązka?

Starałem się odnaleźć tuner radia tak jak pan napisał, lecz bezskutecznie. Czy jest schowany w jakiejś plastikowej obudowie lub innej maskownicy? Z lewej z prawej strony? Będę wdzięczny za opowiedź. pozdrawiam Maciej

Opublikowano

Tylko nie Pan ;)

Przeprowadzenie jest średnio skomplikowane - trzeba dużo narozbierać samochodu - koszt przeciągnięcia takiej wiązki to ok. 400zł.

Raczej nie da się wykonać przejścia, ponieważ w wiązce oryginalnej nie ma przeprowadzonego sygnału dzwięku z przodu na tył samochodu ... Chociaż jakby dobrze pokombinować :think: ... to możnaby takie coś zrobić, ale kosztem nieco obniżenia jakości dźwięku.

Tuner radia jest pomiedzy kanapą, a kołem zapasowym, lekko po lewej stronie - trzeba wyjąć dywanik bagażnika i zdjąć plastikową pokrywę przy kole zapasowym i tam jest tuner radia oraz TV (jeżeli samochód ma TV).

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano

...hmm 400zł i rozbieranie auta mnie skutecznie wybiło z głowy mój pomysł. W takim razie plan B to montaż nawigacji już teraz.

Moje auto to rocznik 10/2002, znalazłem już tuner tak jak napisałeś (nigdy bym nie wpadł że tam może być radio samochodowe :) ! Wiem że instalacja-kable są nie ruszane, mam także zmieniarkę w bagażniku. Nie posiadam czytnika map CD i ekranu w kokpicie. Czy dobrze myślę: jak dokupię ekran np: http://allegro.pl/item101950036_monitor_do_nawigacji_bmw_e39_e38_x5.htm

i czytnik http://allegro.pl/item102709309_czytnik_nawigacji_mk3_do_bmw_e39_e38_e46_x5_x3.html

to będzie kompletna nawigacja? Czy taki montaż jest na tyle prosty że można go wykonać w zaciszu domowym? Czy ekran jest taki sam do wszystkich e39 ,tzn nie było różnych wersji, czy każdy taki ekran będzie pasował i działał w moim aucie? Wiem że czytnik to tylko mk3 i mk4 działa z monitorem 16:9. Jeszcze raz dziękuję za fachową poradę, która jest mi bardzo pomocna.

Opublikowano

Hi, hi skąd ja znam te aukcje monitora i czytnika ;) ...

Potrzebujesz : monitor, czytnik, tuner radia (odpowiedni ...), wiązkę nawigacyjną, antenę GPS z kablem, ramkę maskującą do monitora, ramkę montażową monitora, mocowania do bagażnika.

Można zrobić to samemu, ale trzeba trochę czasu poświęcić, bo trzeba rozbebeszyć pół samochodu, aby przeciągnąć wiązkę z bagażnika do konsoli i jak ma się szczęście, to wszystko ruszy bez problemu :)

Stronka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Wszystko działa bardzo dobrze i prawidłowo :D Pozdrawiam i dziękuje za fachową pomoc! Maciek