Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Miałem dzisiaj dziwny objaw przyjechałem w piątek do domu odstawiłem auto na dwa dni. Zmieniłem koła wsiadam wkładam kluczyk naciskam na Start i [BAD] kontroli pogasły myślę co jest naciskam ponownie tylko cyka i wyświetla żółtą kierownicę ze strzałkami jaki blokada czy, że mam poruszać kierownicą. No to miernik sprawdzam akumulator, a tam niecałe 10V. Więc mam winnego. Na 100% nic nie zostawiłem włączonego w aucie. Mrozów nie było. Po 45min na prostowniku odczepiam kable i na dotyk zapaliła przejechałem do Wrocławia ponad 150km i jutro zobaczę. Żadnego komunikatu o akumulatorze wymianie czy ładowaniu nie było przed jak i w czasie jazdy. Ładowanie jest 14,2V do 14,6V co zanotowałem więc spoko. Dziwi mnie fakt, że akumulator ma jakieś 5 lat to jest benzyna 320i i akumulator jaki tam jest to 90AH 900A jest żelowy trochę chyba dużo ale to chyba przez Start-Stop tak jest.
Jedź szybko tam gdzie wolno :)
Opublikowano
Więc dzisiaj zarówno rano jak i po pracy samochód odpala bez problemu. Wezmę go na noc podładuję porządnie i zobaczę jak sprawa się powtórzy to wymienię ale na jaki? Myślełem o Boschu S5 85AH tylko, że ona ma 800A rozruchu ale chyba starczy bez problemu jak już będę musiał wymienić.
Opublikowano

Też o tym akumulatorze myślałem do siebie, cena u mnie tego aku to 420zł.

Można rozważyć jeszcze varte ok 350zł.

Co do akumulatora, mi sie pokazuje kontrolka na ktorej jest akumulator jak postoje godzine sluchajac muzyki.

Miałeś wypadek? Pomogę w uzyskaniu odszkodowania
Opublikowano

to wina tego start stop

ja bym na Twoim miejscu kupił takie parametry jak był fabrycznie :) nie koniecznie ori, ale np banner robi dobre i lecą też na pierwszy montaż do bmw (miałem taki w poprzednim e92)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli masz system Start-Stop, to pewnie fabrycznie zamontowany jest akumulator AGM (dużo droższy od zwykłego).

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano

Przy wymianie kol podnosiles i opuszczales przednie zawieszenie.

Jesli nie miales wtedy kluczyka w stacyjce to przy opuszczaniu przyblokowana zostala mechaniczna blokada kieronicy w pozycji zamknietej.

Trzeba wtedy przed odpaleniem ruszyc kierwnica az odskoczy bolec.

Mialem tak juz ze 3 razy, nic czego nalezy sie obawiac.

Mam angielsko-jezyczny system = brak polskich znakow diakrytycznych - przepraszam :(
Opublikowano
Czyli winna blokada która mi rozładowała akumulator. Bo przy odpalaniu próbowałem ruszać i nic to nie dało jak juz pisałem akumulator był słaby. Jestem po nocy spokojne ładowanie prostownikiem. Akumulator wziął prąd trzyma dobrze bo testerem go sprawdziłem więc jeżdżę i będę obserwował.