Skocz do zawartości

[e46] świeci kontrolka płynu spryskiwaczy, czujnik sprawny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jak w temacie - mam problem świecącej się kontrolki płynu od spryskiwaczy w e46 318i. Problem pojawił się nagle, kontrolka się zaświeciła, potem jeszcze na chwilę zgasła i następnie zapaliła się na dobre. Dolanie płynu na full nic nie dało. Wyciągałem cały zbiornik, wyczyściłem dla pewności cały syf, pływak się nie zawiesza i z tego co udało mi się ustalić to czujnik poprawnie daje sygnał. Próbowałem też wymienić czujnik na inny i niestety to samo. Komputer nie pokazuje żadnego błędu.

Znajomy mechanik powiedział mi, że pewnie przewód idący od czujnika jest gdzieś przetarty i stąd to całe zamieszanie. Problem w tym, że przewód wychodzi od czujnika (jest widoczny) i potem wchodzi w zawiniętą wiązkę i idzie sobie "gdzieś dalej" (już go nie widać) więc nie mam zielonego pojęcia jak to ewentualnie sprawdzić...

Ktoś miał może podobny problem ?

Opublikowano
Skoro czujnik sprawny to na pewno coś w wiązce ..Ja bym Ci doradził podpiąć masę dodatkową może gubi i dlatego jest tak ..Miernik w dłoń i zobacz który kabel masowy wtedy z niego podepnij kabrl dodatkowy czyli masa np ze śruby silnika
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Skoro czujnik sprawny to na pewno coś w wiązce ..Ja bym Ci doradził podpiąć masę dodatkową może gubi i dlatego jest tak ..Miernik w dłoń i zobacz który kabel masowy wtedy z niego podepnij kabrl dodatkowy czyli masa np ze śruby silnika

Dziękuję za odpowiedź. Już miałem się zabierać za zrobienie dodatkowej masy, jednak w sobotę miałem wyjazd i jechałem w dosyć dużej mgle.

Używałem wtedy świateł przeciwmgielnych (zarówno przód jak i tył) i zauważyłem, że kontrolka od sprysków zgasła. Po ujechaniu kilku km znowu się zapaliła i następnie znowu zgasła (wydawało sie, że na dobre). Już się ucieszyłem, że może "samo się naprawiło", ale wczoraj przyszedł czas, żeby zmienić płyn na zimowy i po tej operacji niestety kontrolka znowu świeci (płynu full).

Czy włącznik od świateł może mieć z tym coś wspólnego ? Jest to o tyle zastanawiające, że wcześniej przez pół roku kontrolka paliła się bez przerwy, a w sobotę kiedy zacząłem klikać na przyciski od przeciwmgielnych nagle zgasła..