Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was.

Chciałbym się dowiedzieć jak się sprawuje skrzynia biegów automatyczna w e90 chodzi mi o silnik 328xi (model skrzyni : Automatic gearbox GA6L45R - 4-wheel )

Bo w necie mało co piszą o tej skrzyni. Wiem że wymiana co 80 tyś zaleca przez serwis.

Czy ta skrzynia jest dużo słabsza od ZF montowana w innych silnikach ?

Czy zdarzyło się komuś ją naprawiać ?

Opublikowano

tak jak mowi przedmowca skrzynia GM jest bardziej nieprzewidywalna moze sie psuc seryjnie z powodu malych usterek a moze dzialac bez problemowo (znam przypadek gdzie nie bylo napraw a samochod ma ponad 350tys km na liczniku), troche loteria, jak zawsze wymiana oleju (co 60 tys km) przeduza zywotnosc. Skrzynie GM sa troche prostsze w naprawie a wiec i koszty naprawy nizsze.

w porownaniu skrzynia ZF jezeli bedzie zadbana to albo padnie z powaznego problemu (koszyk, konwerter, mechatronika) albo bedzie dzialac.

duzo rownierz zalezy od silnika i stylu jazdy, skrzynia w dwulitrowej benzynie wytrzyma dluzek niz w 3 litrowym dizlu, rownica moze byc spora, a seryjne kickdowny i ostra jazda rownierz skroca jej zywot.

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie