Skocz do zawartości

Bnw e39 528i - automat zbyt wolno zrzuca biegi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Moje auto to bmw e39 z 1996 roku sedan silnik 2.8 zagazowany 2 automacie.

Mam auto od prawie półtora roku i wszystko było ok.

Zauważyłem, że gdy dojeżdżam dość gwałtownie np do skrzyżowania i gwałtowniej wychamowuje do całkowitego zatrzymania to czuje poprostu jak auto zrzuca biegi z delikatnym szarpnieciem ale bardzo delikatnym.

Czasem czuje jak zrzuci jeden beg a czasem aż dwa. Jezeli szybciej rusze z tego skrzyzowania, jak nie zdaży zrzucić to po ruszeniu dopiero zrzuci i wtedy jest mocne szarpniecie.

Mysle nad wymiana oleju w skrzyni bo jeszcze nie wymienialem.

Gdy jade normalnie po trasie to ładnie zmienia biegi itp no może ciut czuć zmiane biegu ale nie jechałem innym automatem i nie wiek czy cokolwiek kierowca czuje jak auto zmienia biegi czy powinno byc widac tylko po obrotomierz.

Opublikowano
to normalne i logiczne ze czuć zmianę biegu w dzisiejszych czasach sa coprawda automaty w których nie czuć zmiany biegu i auto ciągnie jak by na 1 biegu ale nie w twoim przypadku :P
Opublikowano
No to ok ta kwestia jest ok jak w trasie czuje delikatnie zmiany biegów ale cos sie musi złego dziać jeżeli czuć dość mocno jak zrzuca biegi po gwałtownym zatrzymaniu - tak jak by skrzynia nie nadążała ze zmiana.
Opublikowano
Najlepsza będzie wymiana dynamiczna oleju w skrzyni.

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804

Opublikowano
Byłem sprawdzic poziom oleju w skrzyni i gościu dolał mi 1.5 litra a jeszcze by weszlo ale nie mial wiecej. Problem ustapił ale dziwne dlaczego tyle oleju ubyło bo skrzynia sucha jest bez wycieków.