Skocz do zawartości

[E84] Koła zimowe a czujniki RDC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przymierzam się powoli do zakupu kół/opon na zimę. Pod uwagę biorę w zasadzie dwie opcje - albo zakup samych opon albo złożenie sobie zimowych kół na stalakach. Tylko pojawia się wątpliwość (auto wyposażone w system RDC)

Czy w przypadku założenia do samochodu kół stalowych trzeba zakupić też i założyć czujniki RDC tak żeby wszystko prawidłowo działało :?:

Co w przypadku gdy w zimówkach nie będzie tych czujników :?: Będzie się świeciła kontrolka czy coś jeszcze :?: A może nie będzie nic się świeciło :?:

Miał ktoś z tym doświadczenie :?:

Auto wyprodukowane w lutym 2014 r.

pozdrawiam

qba_m

Opublikowano
Jeżeli masz czujniki w felgach/wentylach = RDC, to powinieneś do nowych zimowych felg także je zamontować. Inaczej całą zimę będzie świeciła się kontrolka.
Opublikowano

Z ETK wynika, że moje auto nie powinno mieć takich czujników (produkcja luty 2014) i odczyt ciśnienia jest na podstawie danych z czujników ABS.

Wynika też, że inżyniery zaczęli montować czujniki RDC w autach wyprodukowanych po kwietniu 2014.

pozdrawiam

qba_m

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
jeśli w konfiguracji auta nie było czujników RDC i w ETK wychodzi ze nie powinno być to możesz założyć zwykłe zawory gumowe w BMW od marca 2014 wszystkie auta mają mątowane systemy RDC
  • 5 tygodni później...
Opublikowano
Ja założyłem teraz stalówki, dostałem komunikat o błędzie. po wykonaniu kalibracji wszystko jest OK. Nie ma żadnych czujników wylicza się prędkość każdego z kół, jeśli prędkości są różne siłą rzeczy mamy do czynienia z różnicą ciśnień w oponach.