Skocz do zawartości

320d m47 brak tempomatu po montażu multifunkcji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Wczoraj zabrałem sie za moontaż kierownicy z mulitifunkcja w swoim aucie. Wszystko poszło ładnie pięknie z tym że tempomat sie nie uruchamia. Po diagnostyce inpa wszystkie klawisze reaguja na naciśnięcie, czujnik pedału sprzegła też sprawny. Potrzeba coś kodować??? Ktos ma jakieś sugestie? Może ktoś miał podobny problem??

JEST TYLKO JEDNA MARKA AUT:)

Rozkoduje VIN

Opublikowano

Hej,

Rozumiem, że zrobiłeś całą instalację tzn. wpiąłeś się we wtyczkę pod kierownicą i moduł świateł? Puściłeś kabel do DDE? W który pin się wpiąłeś w DDE? Na teście kontrolek widzisz zieloną kontrolkę od tempomatu? Jak aktywujesz tempomat to ikonka się w ogóle nie pojawia czy pojawia, ale nie utrzymuje prędkości?

Pozdrawiam

Opublikowano
Hej,

Rozumiem, że zrobiłeś całą instalację tzn. wpiąłeś się we wtyczkę pod kierownicą i moduł świateł? Puściłeś kabel do DDE? W który pin się wpiąłeś w DDE? Na teście kontrolek widzisz zieloną kontrolkę od tempomatu? Jak aktywujesz tempomat to ikonka się w ogóle nie pojawia czy pojawia, ale nie utrzymuje prędkości?

Pozdrawiam

tak. istalacja zrobiona i sprawdzona juz chyba 100 razy.. w dde wpiąłem sie 27 pin. na tescie kontrolka jest. jak aktywuje to kontrolki brak.

Pozostaje chyba jedno wyjscie. Sprzedać kire:)

Rozkoduje VIN

Opublikowano
To nie wiem co Ci podpowiedzieć, w 320d przed liftem faktycznie powinna być wtyczka 40pinowa i tempomat idzie w pin 27. Raczej usterkę kiery bym wykluczył, bo jest w Inpie reakcja na wciśnięcie przycisku. Obstawiałbym instalację i sprawdził 101 raz ;) Albo jakiś czujnik... albo ewentualnie bezpiecznik nr 10 (w polificie, nie wiem czy w przed lifcie też), ale wątpię, bo wtedy by kontrolka świeciła non stop.
Opublikowano
Już nawet próbowałem wpiąć się bezpośrednio do dde omijając wtyk i tez lipa. jutro jeszcze spróbuje inpa sprawdzić tempomat

Rozkoduje VIN

Opublikowano

Sprawdź czy ci działa przepływomierz, bo jak on jest martwy to tempomat nie będzie się chciał aktywować.

Możesz sprawdzić czy winny jest przepływomierz w bardzo prosty sposób:

- gasisz silnik

- odpalasz silnik bez dotykania pedałów

- aktywujesz tempomat

jak po takiej sekwencji kontrolka się zapali to masz przepływomierz martwy na 100000000000%

Chodzi o to że tempomat będzie się aktywuje dopóki nie dotkniesz pedału hamulca lub sprzęgła.

Miałem uszkodzony przepływomierz więc info potwierdzone.

Opublikowano
Sprawdź czy ci działa przepływomierz, bo jak on jest martwy to tempomat nie będzie się chciał aktywować.

Możesz sprawdzić czy winny jest przepływomierz w bardzo prosty sposób:

- gasisz silnik

- odpalasz silnik bez dotykania pedałów

- aktywujesz tempomat

jak po takiej sekwencji kontrolka się zapali to masz przepływomierz martwy na 100000000000%

Chodzi o to że tempomat będzie się aktywuje dopóki nie dotkniesz pedału hamulca lub sprzęgła.

Miałem uszkodzony przepływomierz więc info potwierdzone.

Sprawdzone. Tempomat nadal martwy:(

Rozkoduje VIN

Opublikowano
mam tak samo tylko prócz tempomatu nie działa mi również radio ale dlatego, że nie jest fabryczne, natomiast co do tempomatu to mechanik mi powiedział, że potrzeba jakąś kosteczke której nie posiadam a on nie umiał dostać, nie wiem czy to prawda czy fałsz, jak rozwiażesz problem to daj znać :) moje autko po lifcie ale musiałem wymienic kiere na multifunkcyjną bo była zwykła
Opublikowano
mam tak samo tylko prócz tempomatu nie działa mi również radio ale dlatego, że nie jest fabryczne, natomiast co do tempomatu to mechanik mi powiedział, że potrzeba jakąś kosteczke której nie posiadam a on nie umiał dostać, nie wiem czy to prawda czy fałsz, jak rozwiażesz problem to daj znać :) moje autko po lifcie ale musiałem wymienic kiere na multifunkcyjną bo była zwykła

Jak masz 320d po lifcie to nie potrzebujesz żadnej kostki. Wiem, bo sam dokładałem kierownicę i tempomat i wszystko poszło plug&play. Stąd obstawiam, że masz naknocone w instalacji albo jakiś czujnik do wymiany. Naturalnie, samo dołożenie kierownicy nie rozwiązuje problemu, bo musisz dołożyć instalację.

Opublikowano
mam tak samo tylko prócz tempomatu nie działa mi również radio ale dlatego, że nie jest fabryczne, natomiast co do tempomatu to mechanik mi powiedział, że potrzeba jakąś kosteczke której nie posiadam a on nie umiał dostać, nie iem czy to prawda czy fałsz, jak rozwiażesz problem to daj znać :) moje autko po lifcie ale musiałem wymienic kiere na multifunkcyjną bo była zwykła

Sprawdzałeś czy komp widzi przyciski?

Ciąg dalszy mojej przygody z tempomatem

Po sprawdzeniu inpa multifunkcji w identyfikacji pokazuje takie oto okno

http://i.imgur.com/vswaC43.png?1

Czy ktoś komu działa tempo może to porównać ze wskazaniami u siebie??

Według mnie trzeba zaktualizować soft ale to tylko moje domysły

Rozkoduje VIN

Opublikowano
mam tak samo tylko prócz tempomatu nie działa mi również radio ale dlatego, że nie jest fabryczne, natomiast co do tempomatu to mechanik mi powiedział, że potrzeba jakąś kosteczke której nie posiadam a on nie umiał dostać, nie iem czy to prawda czy fałsz, jak rozwiażesz problem to daj znać :) moje autko po lifcie ale musiałem wymienic kiere na multifunkcyjną bo była zwykła

Sprawdzałeś czy komp widzi przyciski?

Ciąg dalszy mojej przygody z tempomatem

Po sprawdzeniu inpa multifunkcji w identyfikacji pokazuje takie oto okno

http://i.imgur.com/vswaC43.png?1

Czy ktoś komu działa tempo może to porównać ze wskazaniami u siebie??

Według mnie trzeba zaktualizować soft ale to tylko moje domysły

Nie istnieje coś takiego w E46 jak aktualizacja softu w MFL

http://www.bimmerdiag.pl/ - WROCŁAW, LEGNICA, LUBIN dolnośląskie http://www.facebook.com/bimmerdiag/
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

ok, u mnie wystarczylo pociągnąć kabel bo nie było hahah :D

kolejne pytanie, wyczytałem na stronce z mojego radia (alpine 311 rr) że ma "Obsługa interfejsu sterowania fabrycznego na kierownicy", jeśli ma to czemu mi nie działa to z kiery :?: