Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich klubowiczow.

Mam nadzieje ze w nie długim czasie będę szczęśliwym posiadaczem BMW.

Przymierzam się do zakupu BMW e90 e92 lub e60.Na ten cel mam do wydania 60-80tys.Silnik interesuje mnie tylko i wyłącznie benzynowy.Chciałbym żeby było to 330i lub 335i (e9x).Jeżeli chodzi o e60 równie minimum 530i.Rocznik około 2010 roku byłby świetny.Pytanie czy w tym przedziale cenowym jestem sobie w stanie pozwolić na taki silnik i rocznik?Nie wiem czy to ważne ale samochód będzie kupowany w Niemczech i również tam urzytkowany.Priorytetem jest oczywiście stan techniczny samochodu.Wiec Panowie mam jakąś większą szanse kupić cos ladnego w tym przedziale cenowym?

Opublikowano
Przyzwoite egzemplarze w dużym wyborze znajdziesz na BMW.de w zakładce gebrauchte fabrzeuge. Można tez kupic taniej od Turka. W cenie względnie młodych aut duże znaczenie ma wyposażenie i przebieg. Jesli nie będziesz wybredny pod tymi względami to jest szansa ze cos znajdziesz.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano

Witaj, ja też wahałem się nad silnikami i wersjami - wszystko zależy od tego, JAK będziesz jeździł i po jakim terenie oraz ile planujesz robić KM rocznie.

Te pytania są kluczowe - ponieważ już wiesz, że planujesz wydać ok 15-17 tys Euro, na pewno kupisz coś dobrego. Moja rada jest taka:

1. Jeśli chcesz mieć koniecznie BMW a będziesz robił grubo max 30 tys Km rocznie - trasy krótkie i średnie (czasem urlop) - tylko benzyna 2 litry (ze względu na spalanie).

2. Jeśli planujesz robić max 20 tys km rocznie - śmiało silnik R6 - sześciocylindrowy i tylko w automacie. Ja też się wahałem i nie żałuję porad tutaj z forum, żebym brał automat.

Jeśli jednak dla Ciebie spalanie 10 l/100 nie przeraża - to tylko R6 (3litry pojemności) - polecam wersję 330i - bo nie ma turbo a ma 272 KM, ja mam słabszy ale też daje rady.

Szukaj od prywatnego właściciela auto serwisowane, przebieg możesz sprawdzić w ADAC lub innym serwisie - kwota ok. 200 Euro ale będziesz miał pewność, że auto nie bite, że wszystko jest ok.

Kolega wyżej dał poradę aby brać z serwisu BMW - cóż, 2-4 tys Euro więcej, ale za to masz gwarancję. Ja sam jeździłem po Munchen i pytałem. Niestety ten sam rocznik, to samo wyposażenie u Haendlera kosztuje więcej ale za to masz 2 lata gwarancji, Twój wybór. Przyczaj się i czekaj na okazję :)

Pozdrawiam, domin