Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć koledzy. Wczoraj chciałem sprawdzić czy moje webasto odpala bo jak kupowałem auto to sprzedający zapewnił mnie, że je naprawił. Wziąłem więc INPĘ, i przy wyłączonym silniku i climatronicu uruchomiłem w sekcji ACTIVATE webasto, które ładnie wystartowało. Pochodziło one tak z 10min lecz zauważyłem, że wskazówka temp. cieczy nie ruszyła się, a elektrozawory pod maską były gorące więc wyłączyłem test. Dzisiaj próbowałem znów odpalić i niestety nie da rady i wywala komunikat

ApiCheckJobStatus: Job-Status error: [ERROR_ECU_REJECTED] instead of [OKAY]! Continue script processing - do wyboru tak lub nie

Co to może być? czy załatwiłem webasto tak długim grzaniem? Dodam, że po wczorajszym teście webasto złapało błąd pompki (short circuit to ground) oraz był błąd aditional heater w IHKA...

Gdzieś wyczytałem, że ktoś taki sam error dostał po tym jak nacisnął w ACTIVATE start counter saving. Nie jestem pewny ale być może wczoraj przypadkowo nacisnąłem tą funkcję o której nie mogę nic znaleźć. Czy ktoś wie co na to poradzić?

Opublikowano

Witaj

Te webasta w BMW to jakaś czarna magia. Ja szukałem pomocy i rozwiązań prawie przez 4 lata, ale nigdzie żadnych konkretów nie znalazłem. Miałem ten sam błąd co u Ciebie, po skasowaniu, nadal nic.

Po jakimś czasie wyczytałem, że można webasto przeprogramować czy coś takiego w DISie.

Wybieramy:

Coding/Programming

3 ZCS/FA coding

2 Retrofit

5 Independent Heating

Po programowaniu w DISie webasto się uruchamiało i po nagrzaniu wyłączało się, ale działało tylko aktywowane z INPY, samo nie chciało zaskoczyć.

Nie wiem co mnie skłoniło do tego ale postanowiłem wymienić wtyczkę zasilania (miała urwane jedno mocowanie) no i po wymianie webato zaczęło działać i wzbudzać się samodzielnie przy 5 C. Przejeździłem jak narazie ostatnią zimę i było ok.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dla potomnych

Webasto z inpy można odpalić tylko na pozycji kluczyka 1 czyli ta przed zapłonem... Nie wiem jakim cudem byłem przekonany, że robiłem to zapłonie.

Instrukcja @BZYKOK służy do aktywacji ogrzewania postojowego i nie ma ona wpływu na sposób uruchamiania webasto INPĄ.