Skocz do zawartości

E39 Nie dzialajace guziki, mala navi.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,to jest moj pierwszy postna tym forum,

mam problem z moim bmw 540 IA 99r

Radio dziala, mozna przerzucac stacje oraz podglaszac za pomoca guzikow w kierownicy, lecz zadne guziki na panelu przy wyswietlaczu nie dzialaja..

Co moze byc tego przyczyna?

Sprawdzialem juz bezpieczniki, wyciagalem caly ten panel z wyswietlaczem i rozbieralem.. wszystko wyglada normalnie, nie ma przepalonych sciezek itp..

Gdzie moze lezec wina niedzialajacych guzikow?

Dodam, ze mam zmieniarke w bagazniku i swieci dioda od niej na panelu radia.Co ona sygnalizuje?

Jezeli ktos ma jakis pomysl, to prosze o pomoc :) dzieki

Edytowane przez mazigt1
Opublikowano

Kolego przerabiałem podobny temat kilka tygodni temu. Wszystko działało włącznie z podświetleniem i potencjometrem a przyciski nic.

Ja mam inną wersję niż Ty więc nie wiem czy to Ci pomoże.

Wyciągnąłem cały panel rozkręciłem go i najzwyczajniej okazało się, że jedna wtyczka dwu- pinowa się rozłączyła.

Nie wiem jakim cudem, że stało się to od tak ale jednak to było przyczyną.

Wszystkie wtyki podociskałem skręciłem podłączyłem i działa wszystko prawidłowo do tej pory.

Mam nadzieję, że to Ci coś pomoże.

Pozdrawiam

Nie ważne gdzie ważne czym:) BMW- Będziesz Musiał Wyprzedzać :)
Opublikowano

Mówisz ów tyczce z tylu panelu w konsoli środkowej.?

Już go rozbieralem i sprawdzałem, lecz wszystko wyglądało dobrze.

Może problem leży gdzieś po drugiej stronie wtyczki? Gdzie ona idzie ?

Opublikowano

Oj tego niestety Ci nie powiem. Na szczęście nie musiałem tak głęboko zaglądać. Abyś miał lepszą diagnozę proponuje Ci abyś podmienił z jakimś znajomych te navi i sprawdził czy Twoja będzie działać u niego czy nie. W ten czas będziesz wiedzieć gdzie leży przyczyna. Nie ma sensu kopać jeżeli nie masz pewności czy to komp czy też przewody.

Ja tak zrobiłem i wtedy wiedziałem, że moje OBC nie działa prawidłowo i nie miałem skrupułów go rozkręcać itd bo wiedziałem, że i tak czeka mnie wymiana. Ale na szczęście obyło się bez tego...

Nie ważne gdzie ważne czym:) BMW- Będziesz Musiał Wyprzedzać :)