Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Proszę o informację czy ktoś się spotkał z sytuacją jak moja.

Rano, po nocy po włożeniu kluczyka, wyskoczyły mi wszystkie alarmy: Airbag+brak zapiętych pasów (mimo, że były zapięte), ABS, hamulce, kontrolka silnika. Mimo tego samochód normalnie jeździł. Kilka razy go wyłączałem, zamykałem, włączałem ponownie - wciąż pojawiały się błędy, choć nie zawsze te same i w innej kolejności.

Włożyłem drugi kluczyk - zero błędów, samochód zachowuje się idealnie, żadnych problemów.

Dodam, że auto jest bardzo zadbane, miało tydzień temu pełen serwis, nie miało w komputerze żadnych błędów.

Samochód, którego to dotyczy to E90 320d Xdrive z 2009 roku.

Ktoś coś wie?

Opublikowano

Problem nie powtórzył się ani razu. Wszystkie kluczyki zaczęły działać poprawnie , nie ma już żadnych błędów.

Wygląda, że był to jednorazowy błąd komunikacji kluczyka z modułem stacyjki. Dziwne jest tylko, że trwał aż kilka uruchomień (sesji) z tego feralnego kluczyka.

Ktoś miał coś podobnego?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Sprawa okazała się dużo bardziej skomplikowana.

Jednak przypadkiem było to, że błędy pojawiały się tylko przy użyciu jednego z kluczyków.

Błędy pojawiają się niezależnie od tego, który kluczyk używam. Regułą jest to, że pojawiają się tylko gdy samochód jest zupełnie zimny i przy dużej wilgotności (np. po nocy spędzonej na deszczu).

Po przejechaniu kilku km i restarcie wszystkie błędy znikają. Po ich wykasowaniu z pamięci, znowu się pojawiają przy pierwszym uruchomieniu po długim postoju.

Obecnie samochód stoi u dobrego elektryka, specjalisty BMW. Dam znać jak coś znajdzie.

Ktoś się spotkał z podobnym przypadkiem?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Udało się znaleźć problem :cool2:

Był nim nieoryginalny alarm podpięty pod CAN, który przy niskiej temperaturze dawał dziwne sygnały.

Po jego odpięciu i zamontowaniu nowego, porządnego alarmu wszelkie błędy zniknęły na dobre!!

Solved