Skocz do zawartości

Problem silnik (panewki) 318i 98r.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam bardzo serdecznie,

To jest mój pierwszy post więc proszę o wybaczenie w razie jakichkolwiek błędów. Pół roku temu kupiłem BMW e46 318i 98r, sam wymieniałem olej, klocki itd itd. W poprzednim miesiącu miałem problem gdyż zagotowało mi płyn chłodzący, lecz wymieniłem termostat i odpowietrzałem kilka razy ale udało się.. Od jakiegoś czasu zaobserwowałem dziwny dźwięk silnika (stukot), początkowo tylko na wyższych obrotach, zwłaszcza przy spuszczaniu z gazu. Ostatnio jednak stukot się nasilił i występuje nawet na wolnych obrotach, ponadto pojawiła się ikonka oleju, która jednak gaśnie po dodaniu gazu. Sprawdzałem olej i jest ok. Wg mojej małej wiedzy (bardziej hobbystycznej) mogą być to panewki korbowodowe... Bardzo proszę o pomoc w tym temacie; jak wykryć usterkę, czy warto remontować czy wymiana silnika, oraz jakiś godny warsztat w okolicach Chrzanowa, Krzeszowic, Olkusza.

Pozdrawiam i proszę o pomoc, Piotrek.

Opublikowano

Podałeś typowe objawy dla zużytych panewek, jak tylko się wytarły a wał się nie porysował to czeka cię tylko wymiana panewk.

Koszt około 1800zł (robocizna + panewki + olej porządny + uszczelki).

Profesjonalna wymiana silnika to koszt silnika + 2000zł.

Jak ktoś ci taniej zaśpiewa to znaczy że nie kupi żadnej nowej uszczelki i założy silnik jak leci na sylikonie.