Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
w kwietniu napełniłem klime,była spr na wycieki,na dzien dzisiejszy kompresor sie załcza,wiatrak chłodnicy chodzi a nie dmucha zimnym powietrzem?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A jak sprawdzana była klima na szczelność? Jeżeli automat, to przez próbę "próżniową", która znajdzie tylko duże nieszczelności (różnica ciśnień przy takiej próbie to 1atm, a ciśnienie czynnika wewnątrz układu to około 15atm).

Jeżeli się sprężarka włącza, to znaczy, że ciśnienie w ukłądzie jest. Może jednak być już mało czynnika (w E34 wchodzi 1550g, ale nawet przy 550g klima jeszcze działa).

Czy przy napełnianiu pamiętasz, ile czynnika było w układzie albo ile wlazło dodatkowo?

Kai
Opublikowano

Do mojej klimy wchodzi 1800, powinieneś mieć naklejkę przy

chłodnicy. Małe nieszczelności sprawdza się przez nabicie klimy

gazem z dodatkiem fluorescencyjnym. Jeździ się

np. tydzień i sprawdza się specjalną lampą gdzie jest nieszczelność.

sie ma

Opublikowano
byłem u nich,znalezli 2 małe przecieki,szkoda ze odrazu tego nie wyłapali
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Małe nieszczelności sprawdza się przez nabicie klimy

gazem z dodatkiem fluorescencyjnym. Jeździ się

np. tydzień i sprawdza się specjalną lampą gdzie jest nieszczelność.

sie ma

Aktualnie tylko kaszaniarskie warsztaty nie używają czynnika z dodatkiem fluorescencyjnym, bo cena jest niewiele wyższa, na prawdę niewiele. Potem można sprawdzić samemu świecąc diodą UV podpiętą do baterii (przez rezystor) kupioną za pojedyncze złotówki w sklepie elektronicznym lub brelokiem UV.

Kai