Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Kupiłem swoje BMW w marcu zeszłego roku, od początku nie działa mi system Auto Start-Stop. Chciałbym go w końcu przywrócić do życia. Sądzę że problem leży po stronie akumulatora, w zimie często resetowalo mi godzinę i datę, wyświetlała się ikonka żółtego podnośnika. Latem takich problemów nie ma. Nie działają mi też światła powitalne, pomimo zaprogramowania w komputerze pokładowym. Siedzę już ponad 3 godziny i wertuje forum, wywnioskowałem, że czas na zmianę akumulatora. Nie znalazłem na forum informacji, jaki akumulator zastosować do 118d po liftingu (zakładam że mam wersję po liftingu). Proszę o potwierdzenie, czy muszę kupić coś z tych: Bosch s6 agm 80ah 800a, varta start stop plus f21 agm 80ah 800a. Czy może być jakiś tańszy?
Opublikowano

To może zostawię ten wydatek na wiosnę, bo z odpaleniem problemu nie mam, a kasy szkoda :-)

Z tym start stopem to z chęcią bym to wypróbował, zanim auto sprzedam.

Opublikowano

W lecie nie powinieneś mieć problemów :) w zimie ja miałem już ciężko, wystarczyło że bagażnik był otwarty 5 minut i siadał akumulator przez lampkę. Na nowym aku zostawiłem niechcący auto na parę godzin na postojowych i się nie wyładował, chwilę tylko wariowała elektronika ;) co do start-stop poczytaj sobie są odpowiednie tematy, generalnie zbędny ekologiczny bajer; zajeżdża turbo, akumulator, rozrusznik... Ciągle zapominam poprosić w serwisie, żeby mi to na stałe wyłączyli, ale w sumie już się na tyle przyzwyczaiłem do wyłączania tego po odpaleniu auta, że jest to odruch jak zapinanie pasów ;)

W razie czego pamiętaj, że o nowym akumulatorze trzeba poinformować komputer, żeby nie przeładowywał. Mi w Krakowie zrobili to na miejscu, ale mojemu bratu w Katowicach już np. nie.