Skocz do zawartości

Camshaft Angle Pulse Generator - co to takiego ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
To jest czujnik położenia wałka rozrządu. Może konektor nie styka trzeba rozpiąć i ponownie zapiąć wtyczkę, sam czujnik też może być luźny, brudny lub zużyty.
Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano

Dziekuje za odpowiedz :)

Ciekawe jest to ze silnik pracuje rowno , niema zadnych skokow obrotow , jedynie co mnie niepokoi to troche zawyzone spalanie i taki dziwny swist pracy silnika czy ten sensor moze byc winny za to ?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
w mojej e39 528 mialem taki sam problem. silnik normalnie chodzil na beznynie, za to na gazie troche nierówno. Na komputerze wywalał błąd czujnika położenia wałka rozrządu. Jeszcze jeden objaw był taki że auto czasami dłużej zapalało i samochód zaczynał ciągnać od 4000 obrotów. Po wymianie tego czujnika bmw zmienił sie nie do poznania. Wszystkie objawy zniknęły, spalanie spadło o 2L gazu, a przyśpieszenie diametralnie wzrosło. Po wymianie czujnika znacznie wzrósł momento obrotowy. Aż chcę sie jeździć.