Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Proszę o pomoc w kwestii: posiadam E61 2004 530d z fabryczną homologacją na auto ciężarowe (4 miejsca). Jako, że rodzina mi się mocno powiększyła :D potrzebuję pilnie uruchomić środkowe miejsce na tylnej kanapie tak by moja żona mogła tam bezpiecznie podróżować, obecnie jest tam na stałe rozłożony podłokietnik (to akurat ogarnę usunę kratkę i odetnę pręty, które blokują go) oraz nie ma pasa środkowego to już problem poważniejszy.

Na alledrogo pasów jest od groma, ale nikt nie ma kompletu czyli pasa, zamka pasów i fabrycznych śrub mocujących w związku z czym obawiam się, że przepłacę i zainwestuję w nowe (kolor beige) bo nie chcę lepić zestawu, którego stanu nie znam.

A teraz meritum:

1. czy sam montaż pasa w tylnym oparciu to sprawa jakaś wielce skomplikowana czy spokojnie dam radę - nie wiem za bardzo jak się dostać do miejsca w którym zamontuję pas bo jest zabudowane w oparciu. Sama klamra w którą wpinam pas powinna pójść raczej łatwo bo pewnie wystarczy podnieść ją, czy siedzi na zatrzaskach i trzeba ją po prostu podważyć?

(jeszcze tam nie zaglądałem bo muszę zdemontować kratę - dziś to ogarnę).

2. Homologacja z 4 na 5 miejsc - żeby żona mogła podróżować legalnie będzie potrzebna nowa homologacja z auta ciężarowego 4 osobowego na 5 osobowe - czy tu po prostu wystarczy po poprawnym montażu udać się stację kontroli celem uzyskania homologacji i z kwitem później do urzędu?

z góry dzięki, pzdr

Piotr

Opublikowano
Co do homologacji-musisz mieć kwit z warsztatu o zmianie przeznaczenia pojazdu,tzn.o fachowym przystosowaniu do 5-ego miejsca.Przynajmniej ja tak miałem ale udało się wszystko w jednym punkcie zrobić.Też sam to sobie przerobiłem,diagnosta może mieć obiekcje.
Opublikowano

ok, dzięki - kratka już zdjęta, pasy itp zamówione, mam problem ze zdjęciem tego cholernego pręta, który blokuje podłokietnik w pozycji rozłożonej, jest przykręcony a śrubki mają spiłowane otwory, wiertarka i obcęgi też nie podchodzą bo przeszkadza podłokietnik, najlepiej było by zdjąć cały tylny podłokietnik razem z tym prętem i wtedy dobrać się do tych śrub od strony gwintu, czy ktoś podpowie jak wymontować tylny podłokietnik?

dzięki pzdr

http://images68.fotosik.pl/97/4c370f59d3637a05med.jpg