Skocz do zawartości

Wybór silnika pod LPG i spalanie e90

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was wszystkich.

Poszukuję silnika pod LPG w e90.

Wymaganie to 200KM+ dlatego wybór wpadnie na silnik R6 i auta do 2007 roku spowodowane rodzajem wtrysków które później zaczęli montować

Pytanie jakie mnie dręczy to jak jest różnica spalania między manual a automat i napędem na 4 koła ;)

Chciałbym się zapytać czy napęd 4x4 w bmw jest udany i żywotny?

Proszę abyście wyrazili swoje opinie :)

Opublikowano
  • Autor
Chciałbym się zapytać ile więcej auto będzie palić miedzy zwykłym napędem a x-drive ?
Opublikowano

Pytania trochę nie na temat. Czteronapęd wiąże się ze znacznie większymi kosztami serwisu. Naturalnie też większe jest spalanie. Podobnie automat.

Każdy silnik z wtryskiem pośrednim (do kolektora ssącego) można bez większych problemów zagazować. Przy wtrysku bezpośrednim jest kłopot.

Opublikowano
  • Autor

no tak czytałem że e90 do 2007 roku na wtryskach EFi da się zagazować dlatego się pytam który silnik najlepszy.

I jaka jest różnica w spalaniu między Xdrivem a zwykłym napędem szczególnie w mieście przy silnikach dużych.

Opublikowano

Każdy silnik z wtryskiem pośrednim daje się pięknie zagazować, więc możesz brać dowolny. A jeśli twoje pytanie brzmi który silnik jest najlepszy ogólnie, to nie w tym dziale.

Na czteronapędzie z automatyczną skrzynią będzie z 50% większe spalanie w stosunku do tyłnapędu na manualu.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Delikatnie wepchnę się z buciorami do tematu :mrgreen:

Szukam właśnie BMW E90 i trafiła mi się oferta 325xi z 2006 roku z Niemiec, w gazie firmy Prins, ale nic mi to nie mówi... Do tej pory zawsze korzystałem z aut na benzynę lub ropę, i gaz to dla mnie nowość.

Ogólnie znajduje dobre opinie na temat tej firmy, ale chciałem się dowiedzieć na co powinienem zwrócić uwagę przy oględzinach auta lub ewentualnie o co zapytać sprzedawcę pod kątem tej instalacji.

Każdy silnik z wtryskiem pośrednim daje się pięknie zagazować, więc możesz brać dowolny.

Z tego co się orientuje to 325xi ma właśnie taki wtrysk, ale czy na pewno? :D

Opublikowano

Tak jak pisałem powyżej, 325xi 2006r. Zdaje się że dopiero w drugiej połowie 2007 roku zaczęli stosować wtrysk bezpośredni.

Ale żadnej pewności nie mam, dlatego chciałbym się dopytać :D

• 1 rok później...
Opublikowano

A jak wy tam chcecie butle włożyć? Trójka sama w sobie ma mały bagażnik, a jeszcze tam butlę ładować? I to pewnie cylindryczną, no bo jak inaczej.

Chyba, że się mylę, to mnie wyprowadźcie z błędu, ale ja nie znam dobrego sposobu montażu butli do tego auta.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

witam

tutaj masz e92 z silnikiem N52 zbiornik ( Stako - 630x204 - 51 litrow ) pod podloga bagaznika

Ausführliche Umbaudoku N52 (325i E92) auf LPG (BRC Sequent P&D) mit Unterflurtank

http://www.e90-forum.de/alternative-kraftstoffe/44585-ausf%C3%BChrliche-umbaudoku-n52-325i-e92-auf-lpg-brc-sequent-p-d-mit-unterflurtank.html

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Wymaganie to 200KM+ dlatego wybór wpadnie na silnik R6 i auta do 2007 roku spowodowane rodzajem wtrysków które później zaczęli montować

tutaj masz wszystkie modele BMW E90 : https://de.wikipedia.org/wiki/BMW_E90

http://fs5.directupload.net/images/160616/ez7mjytg.png

Silniki : N52B25 oraz N52B30 maja posredni wtrysk paliwa i nadaja sie pod gas :D

Model 323 z silnikiem N52B25 ( 203 KM) byl produkowany nawet do 2010 roku !

Model 325 /325 xi z silnikiem N52B25 ( 218 KM) byl produkowany do 08/2007 roku

Model 330 / 330 xi z silnikiem N52B30 ( 258 KM) byl produkowany do 03/2007 roku

Pozdrawiam Andrzej