Skocz do zawartości

M52B25TU - szarpanie i dławienie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej wszystkim,

2 problemiki, zatem:

1) na wolnych obrotach na postoju po dodaniu gazu i puszczeniu obroty spadają bardzo nisko i po chwili wahania się stabilizują. ktoś miał podobny problem?

2) szarpie przy zmianie biegów - na prawdę bardzo precyzyjnie trzeba zmieniać biegi żeby nie szarpało - szczególnie z 1 na 2- zastanawiam się czy to nie ma związku z powyższym dławieniem ponieważ nie wygląda mi to na luz przełożenia napędu - szarpanie jest płynne bez stuków itp.

co zamierzam zrobić: wymienić filtr paliwa, sprawdzić świece

co wg was powinienem jeszcze sprawdzić/zrobić?

btw. to moja pierwsza przygoda z benzyną więc proszę o wyrozumiałość :D

Opublikowano
hej wszystkim,

2 problemiki, zatem:

1) na wolnych obrotach na postoju po dodaniu gazu i puszczeniu obroty spadają bardzo nisko i po chwili wahania się stabilizują. ktoś miał podobny problem?

Siema. Miałem takie same obawy kiedyś w m52b20tu i pomogło czyszczenie przepustnicy i silnika krokowego. wymień również świece napewno nie zaszkodzi i filtr.

a szarpanie pewnie powiązane bedzie.

Opublikowano
  • Autor
przepustnica była już dzisiaj wyciągana i było wszystko ok. Silniczka krokowego nie ruszaliśmy. dzięki za odp.
Opublikowano
Musisz podłączyć auto pod komputer bo tak to wróżenie z fusów znajdz kogoś z forum w twoich okolicach
Opublikowano
  • Autor

Jedyny błąd jaki się wyświetla dotyczy vanosa. Odkąd kupiłem samochód to trochę rzęsił ten vanos, obroty falowały ale ostatnio dosyć mocno go przegoniłem i chodzi ładnie, przestał szarpać i nawet rzęsić ale obroty czasem (wręcz rzadko) zafalują, szczególnie po gwałtownym dodaniu gazu i puszczeniu na luzie. Przed kupnem auto prawdopodobnie stało długo nie jeżdżone, może się 'rozjeździ'. Jeżeli nie, to trzeba będzie się zabrać za regenerację.

Ktoś z was jest po regeneracji vanosa? ineteresują mnie objawy uszkodzonego vanosa - czy może od tego szarpać i falować obrotami?