Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam Mam taki problem nie załącza mi się wentylator chłodnicy.. W INPA nie ma żadnych błędów temperatura na postoju dochodzi do 100stopni a wentylator cisza nawet po włączeniu klimy bo już sprawdzałem.. I jak sprawdzić wentylator za pomocą inpy?? czy w ogóle jest taka możliwość.. Przeszukałem forum i nie znalazłem sensownej odpowiedzi.. Jest ktoś w stanie mi pomóc???
Opublikowano

Witaj,

Wentylator z przodu który widać przez nerki ma tylko i wyłącznie za zadanie pracować podczas gdy pracuje klimatyzacja, tak jest on nieuruchamiany, od całego chłodzenia silnika masz wiskozę - którą jak otworzysz maskę widać idealnie.

Teraz pytanie numer 1 zasadnicze - klimatyzacja sprawna, dmucha?

Bo przyczyny mogą być na pewno 2:

1) Nie dobita i nie sprawna klima która nie załącza wiatraka

2) spalony sterownik (płytka na wiatraku)

U mnie ten wiatrak dopiero ruszył jak odwiedziłem klimiarza, zrobił przegląd dobił czynnik i dopiero wszystko ruszyło :)

--

Pozdrawiam

Kamil

Opublikowano
U mnie nie ma wiskozy jest jeden jedyny wentylator z tyłu chłodnicy.... który jest od chłodzenia silnika i klimatyzacji... A klima dmucha ładnie pod czas jazdy...
Opublikowano
Kolego to jest wrzesień 1999r. sedan 2.0 150km i z tego co mi wiadomo to m52... Udało mi się w inpa znaleźć uruchomienie wentylatora i ruszył ale tak jak by chciał a nie mógł nie ważne ile procent podałem.. i jeszcze co dziś zaobserwowałem to jak zapnę mu ogrzewanie to temperatura spada do 80 stopni podczas jazdy na dystansie około 20km...
Opublikowano

Hmm dziwna sprawa ja mam czerwiec/98 150km M52 również sedan i mam wiskozę :)

Z realoem wyraźnie wynika że 320i M52 - 150 KM wrzesień/99 ma wiskozę, więc nie realne byś jej nie miał...:

http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?model=AM11&mospid=47636&hg=11&fg=35

Podejrzewam że może być problem z tym modułem sterownika:

http://allegro.pl/bmw-e46-320-325-330-modul-sterownik-wentylatora-i4457209953.html

Albo sprawdź elektrykę czy gdzieś nie ma przebić lub poprzecieranych przewodów.

--

Pozdrawiam

Opublikowano

Zastanawia mnie jeszcze termostat bo temperatura silnika ma np:95 stopni a jest tam jeszcze w inpa cos takiego jak cooling water outlet chyba i tam temperatura ma około 60stopni

czyli wyglądało by na to że termostat sie nie otwiera do końca bądź zacioł sie w jednej pozycji i komputer nie widzi potrzeby włączania wentylatora.. ale może się mylę i to wcale nie jest od tego;/

Opublikowano

Hmm zawsze możesz go wymontować wrzucić do wrzątku i sprawdzić czy reaguje czy nie, czy się nie otwiera czy za wcześnie otwiera.

Jak termostat to niestety z całą obudową do wymiany około 170 zł za niego z tego co dobrze pamiętam bo jak kupiłem to mi się nie dogrzewała jak były temperatury ujemne.

--

Pozdrawiam

Opublikowano
Udało mi się jeszcze odpowietrzyć układ.. i wskazania temperatury się wyrównały.. i Wentylator się włączył ale na bardzo lichych obrotach.. W poniedziałek go wyciągnę ale nie wiem jak się za to zabrać... Muszę poczytać jeszcze bo nie raz zapewne było to omawiane.. Możliwe że coś zaśniedziało gdzieś albo się przybrudziło i nie łączy.. A błędu nie wywala bo jako tako chodzi...
Opublikowano
Problem wentylatora rozwiązany.. Zakupiłem nowy;p Teraz pytanie czy to termostat czy pompa wody albo jedno i drugie:/ A mianowicie temperatura silnika na postoju max 98stopni a z włączoną klimą 103 max 104.. czy tak powinno być?? a na dworze dodaje że około 21stopni
Opublikowano
No właśnie Kolego kłóciłem się w sklepie z gościem który mi wpierał że mam wisko.. a z tego co wiem to pod koniec 98r przestawali je dawać częściowo...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na pewno ma M52TU20, bo M52 nie było w e46.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.