Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Panowie mam problem. Posiadam radio BMW business RDS (kaseta) z dużym wyświetlaczem.

tak to wygląda: http://wrzucaj.net/images/2014/07/12/10jdtD.jpg

Chciałem kupić emulator zmieniarki i aby sprawdzić czy wszystko będzie pasować zdemontowałem radio i duży wyświetlacz oraz panel nadmuchu.

Zamówiłem zmieniarkę wszystko przyszło, podłączyłem na panelu wyskoczyła informacja CDC ale nie mogłem tego uruchomić i dopiero wtedy zorientowałem się, że przestały działać klawisze na szerokim wyświetlaczu. Żaden nie działa poza potencjometrem który włącza radio oraz reguluje głośność. Odłączyłem zmieniarkę i podłączyłem "po staremu" jednak dalej nie działają tam żadne klawisze poza wypomnianym wcześniej potencjometrem.

Miał może ktoś z Was podobną sytuacje? Znacie rozwiązanie? Podsuńcie jakieś pomysły jak to rozwiązać bo aktualnie wszystko mam zdemontowane a mam jeszcze 3dni aby zwrócić zmieniarkę jeżeli nie będzie działać. A nie mam jak sprawdzić bez działających klawiszy... Bardzo proszę o pilną pomoc.

Zapomniałem przedstawić moje BMW: E39 528i; Touring; automat; 1997r.

Pozdrawiam serdecznie i czekam na pomoc :)

Nie ważne gdzie ważne czym:) BMW- Będziesz Musiał Wyprzedzać :)
Opublikowano
Mogę dodać, że podświetlenie wszystkich klawiszy etc działa prawidłowo. Panowie nie miał ktoś takich problemów jak ja?
Opublikowano

podłączyłeś ten emulator czy oryginalna zmieniarkę ?

bo piszesz ze chcesz kupić emulator a potem ze podłączyłeś i zamówiłeś zmieniarkę,

próbowałeś zresetować radio przez OBD Nr.21 ?

Może to co zamówiłeś to jakaś lipa i coś ci w radiu zje... ?

Opublikowano

Kolego kupiłem emulator zmieniarki firmowy o bardzo dobrej opinii. Z tego co mi się wydaję to być może ja coś fizycznie uszkodziłem kiedy odłączałem żeby sprawdzić jakie mam radio, bądź coś się zawiesiło. A może jakieś zwarcie, może bezpieczniki. Raczej wykluczam wpływ zmieniarki na fakt nie działających klawiszy. Wydaje mi się, że ona włącza się poprawnie a ja nie mogę jej uruchomić przez niedziałające klawisze.

Kojarzy mi się jeszcze sytuacja z wczoraj, jak chciałem zmienić kasete na radio i nie mogłem tego dokonać bez wyciągnięcia fizycznie kasety. Ale zanim zająłem się sprawą zadzwonił tel a rozmowę zakończyłem pod domem i zapomniałem o tej sytuacji. Więc zmieniarkę można wykluczyć.

Podpowiedz mi jak zresetować radio?

Opublikowano

Panowie czy na prawdę nie ma mi kto pomóc?

Na pewno ktoś coś może podejrzewać... Proszę o podpowiedzi.

Jak wykonać reset radia i które bezpieczniki mogą odpowiadać za ten panel?