Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam taki problem grzeje mi sie silnik po ok 40km.... temperatura dochodzi do ok 100 stopni i po czasie wraca

gdy jade z wlaczona klima to problem tez sie pojawia z tym ze szybciej temperatura wraca na srodek skali...

czy moze to byc Termostat? bo wentylator gdy wlacze klime po chwili sie uruchamia Dodaje ze wiskozy nie mam

Prosze o pomoc

Opublikowano

Kolego dobrze sprawdź wentylator, wskazówka po włączeniu klimy szybciej Ci wraca do pionu bo załącza się pierwszy bieg na wentylatorze. W przypadku jazdy bez włączonej klimy wentylator powinien zaskoczyć na drugi bieg,gdy temperatura przekracza 101 stopni.Na drugim biegu wentylator chodzi "na cały gaz" i powinien szybko Ci zbić temperaturę.

A powiedz mi czy jak stoisz w korku to wentylator bez włączonej klimy Ci się uruchamia?? Bo możesz mieć zepsuty moduł przy wentylatorze i działa tylko na jeden bieg.

Opublikowano
Stań w miejscu, zagrzej dobrze silnik, otwórz maskę i zobacz czy wentylator się załącza. Jeśli wskazówka się wychyli po za pion a wentylator się nie włączy to albo jest to wina modułu przy wentylatorze, albo czujnika temperatury na króćcu przy chłodnicy, lub innego czujnika czy też termostatu.