Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ostatnio zastanawiałem się nad pomysłem umieszczenia na stałe iPhona w aucie(np pod fotelem kierowcy lub w bagażniku). Dzięki usłudze find my phone( o ile telefon jest włączony) można bardzo dokładnie określić położenie telefonu, a co za tym idzie auta. Bateria przy takim wegetującym iphonie starczy spokojnie na kilka dni, zawsze można też dokupić baterię zewnętrzną. W sumie koszt mały bo można iphona(np 4 po taniości) kupić już za 500zł, a dużo daje. Wątpię, by złodziej po kradzieży od razu przeszukiwał całe auto. Co o tym sądzicie?
Opublikowano

Jesli zlodziej nie bedzie z tych zapobiegawczych (czyli nie bedzie posiadal zagluszacza GSM typu DOS), to wystarczy Ci w samochodzie zwykly telefon.

Tutaj masz wizualizacje jak to wyglada w praktyce na przykladzie pewnego Niemca, ktory zazyczyl sobie wydania od operatora telefonii komorkowej historii jego lokalizacji.

http://www.zeit.de/datenschutz/malte-spitz-data-retention

Telefon polozony pod fotelem nie bedzie lapal sygnalu GPS, a na tej podstawie bazuje Twoj pomysl (Find my Phone).

Jesli juz chcesz dedykowane urzadzenie do lokalizowania pojazdu na podstawie pozycji z GPS'a to polecam cos jak w ponizszym linku:

http://www.dx.com/p/portable-multi-function-sms-gprs-gps-vehicle-tracker-black-81607#.U6vibUvd5Bk

Wyjdzie taniej, a mozliwosc zamontowania anten GPS i GSM poza wnetrzem samochodu, np w tylnym zderzaku, na pewno polepszy zasieg.

Mam angielsko-jezyczny system = brak polskich znakow diakrytycznych - przepraszam :(
Opublikowano
Ja bym raczej sugerował dedykowane urządzenie do lokalizacji (np. reklamujący się na forum GanTrack)... Wprawdzie nie masz w profilu info jaką furką śmigasz, ale zakładam że wozu za 100k+ nie kradną raczej szmaciarze tylko dobrzy zawodowcy..
Opublikowano
Ciekawa opcja zabezpieczenia - ale ak jak przedmówcy piszą - raczej dedykowane urządzenie GPS niż iPhone (to drugie mozna do czgo innego wykorzystać).