Skocz do zawartości

320i Naprawa szyberdachu i wymiana podsufitki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Na początku powiadomię wszystkich ze przeczytałem już dużo wątków na ten temat i jednak postanowiłem napisać temat.

Otóż chce wymienić sam tapicerkę na podsufitce ponieważ na całej powierzchni pianka juz sie odkleiła i materiał odpadł.

Chce zostać przy oryginalnym szarym odcieniu, lecz obkleić chce również przednie i tylne słupki oraz pokrywę silniczka szyberdachu oraz sam dol szyberdachu.

Mam pare konkretnych pytań.

jakim najlepiej klejem kleic taka tapicerkę?

Jakich najlepiej narzędzi użyć? do np. równomiernego dociskania materiału do kleju?

Czym sie rożni tkanina z cienka gabka od tej z gruba gabka?

Czym najlepiej wyczyścić drobne pozostałości po piance? rozpuszczalnik ekstrakcyjny?

Najgorsze dotyczy szyberdachu. Musze obkleić również dol szyberdachu bo i tam mi sie rozwarstwił materiał.

Jak to najlepiej zrobić, ? wyciągając szyberdach czy da sie jakoś bez wyciągania ?

Czy macie może jakiś patent na ta uszczelkę od szyberdachu która tez jest pokryta tapicerka?. czy da sie do jakos obkleić ?

Mam również problem mechaniczny.

szyberdach przesuwa sie ładnie w przód i do tylu lecz nie uchyla sie. dol szyberdachu podczas uchylania chowa sie do tylu lecz górna cześć sie nie uchyla, pomyślałem ze przy okazji może wyciągne ten szyberdach i go naprawie ? czy trudno wyciągnąć ten szyber i czy ogólnie duzo z tym zachodu.

Dziękuję od razu wszystkim za pomoc i dobre rady. Propozycje użycia konkretnych materiałów mile widziane ;)

pozdrawiam wszystkich.

p.s. jak myślicie ile czasu potrzebuje na ściągniecie podsufitki ?? :)

Opublikowano

Najlepszy klej to Bonaterm ja takim robiłem i nie ma sobie równych co do materiału to najlepszy jest z siatką

tu wszystko kupisz jak nie ma na aukcji wystarczy zadzwonić

http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=3832042&category=3

stary klej i pozostałości gąbki łatwo idzie szczotką drucianą można użyć papieru ściernego

tkanina na grubej gąbce lepiej się układa

Jak się nie czujesz na siłach to zanieś do tapicera to nie jest takie proste sam tego nie zrobisz musisz mieć kogoś do pomocy

Opublikowano

A co sądzicie o zmianie koloru na czarny?

Dół ( fotele podłoga) mam szary. sufit w sumie tez. Czy to nie lipnie bedzie wygladalo??. Pomine koszt zakupu czarnych lampek przod tyl uszczelek szyberdachu, raczek i oslon przeciw slonecznych. :).

Co o tym myslicie

Opublikowano

Zdecydowalem sie zrobic czarna podsufitke :). Mam tylko dwa pytania/.

Na przednich i tylnych slupkach tapicerka sie mega mocno trzyma. czy zdierac ja na sile i wyczyscic odtluscic i na nia nakleic ???.

Drugie pytanko czy klejem smarowac i material i powierzchnie do ktorej bedzie przyklejany czy tylko poowierzchnie??

Dzieki za pomoc

Opublikowano
Klejem smarujesz dwie powierzchnie co do przednich osłon słupków zrób próbę jak się trzyma bo przy ściąganiu tego materiału i czyszczeniu pozostałości narobisz się cholernie ja jak bym wiedział to bym wolał kupić czarne tyle trzeba się na męczyć
Opublikowano

Witam wszystkich. Dzisiaj znalazlem tapicera co oklei mi wszystko za 100zł :). widzialem inne jego dziela i super to wyglada. Lecz mam troszke inny problem. rozebralem moj szyberdach dzisiaj i juz wiem dlaczego sie nie uchyla :).

Polamala mi sie koncowka elementu numer 12 z rysunku ponizej.

Czy idzie go gdzies dokupic??

http://static.bmwfans.info/images/epc/NzU1MF9w.png

Problem zeby wlozyc element nr. 12 do prowadnicy najpierw musze wyciagnac element nr. 11 a za cholere on nie chce wyjsc :).

Prosze o ewentualne porady i dziekuje za pomoc :)