Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dzięki uprzejmości jednego z forowiczów dostała sie w moje rączki mapa Polski. Postanowiłem to przetestować. Uruchomiłem, wpisałem pobliskie miasto i ruszyłem. Działało super. Tzn tak prawie super bo przy auto mapie sie chowa ;)

Nie było jednak tak super. Wróciłem do domu i chciałem pokazać znajomemu tren wynalazek. Wpisałem Warszawa, i chciałem wybrać Index ulic. Czekam.. czekam... Mija juz 15 min postanawiam przekręcić kluczyk by zresetować komputer. Ciach komputer zresetowany.

I teraz zaczyna sie coś dziwnego.

Wszystko na komputerku zaczyna wyglądać inaczej. Inne czcionki, kolory wygląd ustawienia. I zniknął opcja GPS Navi... W meni mogę wybrać z 6 języków (standardowo 3)... Cuda.

Spacerkiem udaję się do bagażnika by wyciągnąć płytę i skończyć zabawę bo przyznam ze sie ciut przestraszyłem. Otwieram bagażnik i zdziwiony odkrywam ze płyta sama wyjechała.

Wsiadam do autka i dalej klikam. Wyłączam i włączam stacyjkę nadal ten dziwny wygląd komputera.

Podałem sie. Myślę ze rano odepnę akumulator i może to coś da. Chce zapalić by wjechać do garażu. Prrr Prrr Prrr i nie zapalił ;)

Ponowna próba... udało sie. Wjechałem do garażu i zostawiłem autko na noc. Rano z ulgą odkryłem ze komputer wrócił do pierwotnych ustawień i wyglądu.

Kolejna próba uruchomienia nawigacji skończyła sie podobnie jak wyżej opisywałem. ;)

Podałem sie.

Może macie jakieś sensowne wytłumaczenie tego czegoś ;)

A zapomniał bym autko to BMW 7 z 1999r.

--

Pozdrawiam,

Jarek 'true' Wąsowski

http://jtrue.pl

gg: 192785

Opublikowano

Najprawdobodobniej masz problem z czytnikiem : "wziął" płytkę i przy jakiejś "operacji "zawiesił się. To co po restarcie zobaczyłeś to menu "awaryjne" (pochodzące z tunera TV) i jest ono inne niż to z czytnika i oczywiście nie zawiera pozycji GPS ... - takie samo menu pojawi się, jak całkowicie odepniesz czytnik. Po kilku wyłączeniach odezwał się spowrotem czytnik ze "swoim" "normalnym" menu ... i znowu się zawiesił ...

Porady :

- spróbować jak się zachowa inny czytnik tego typu u Ciebie zamontowany - pewnie będzie OK

- spróbować na innej mapie (najlepiej oryginalnej) - kto wie może ona być powodem ;) ... choć jeżeli faktycznie to ona jest przyczyną, to też oznacza, że czytnik nie jest w najlepszej kondycji ...

- przeczyścić czytnik (ogólnie oraz laser)

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)