Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W raz z Ojcem jesteśmy w posiadaniu BMW E46 316ti z velvetronikiem Compact z 2003r, przebieg 169tyś.km.

Mamy problem, bo do ok 2 tyg po odpaleniu (czy zimny czy ciepły) przy przegazówce puszcza dymka, raczej białego niż niebieskiego. Kolejny objaw jest taki że ubywa oleju, nie dużo bo od stanu środkowego do zapalenia kontrolki po przejechaniu ok 2000km. Trzeci objaw do czarny nalot na wewnętrznej stronie końcówki wydechu.

Jakiś miesiąc temu wymieniałem olej z Castrola Edga 10w40 (nie wiem czemu ojciec dał sobie ten olej wcisnąć) na Motula 5w30 X-clean (lub coś w tym stylu nie pamiętam już), ale przed zmianą zastosowałem płukankę silnika.

Druga sprawa to taka, że zimą przez 2 tyg autko stało na dworze (tak to stoi w garażu), i zamarzła jemu ODMA, wstawiłem do garażu, nagrzałem w nim i było OK.

Kolejna rzecz, to ojciec był na przeglądzie i wykazało że na ciepłym silniku wartość spalin była coś jak przy odpaleniu na zimo.

To teraz mam pytania:

Czy to ODMA?

Czy uszczelniacze zaworowe, oby nie ;) ?

Sonda, Przepływka, Czujniki położenia wałków?

PS. Jutro a może jeszcze dzisiaj jadę na komputer, czy któryś z ww błędów wyjdzie na pomiarze komputerem?

Opublikowano
Tylko ta opcja wychodzi? Czy może coś inngo sprawdzić?
Opublikowano
Niewiem czy to objaw, ale jak przy włączonym silniku odkręciłem korek od oleju silnik gubił kulturę pracy, zacząl nierówno pracować.
Opublikowano

Wszystko wskazuje na nie szczelności uszczelniaczy trzonków zaworowych. Podczas wymiany tych uszczelniaczy warto za " jedną robotą " wymienić również hydrauliczne popychacze trzonków.

Proponuję jednak przed naprawą zmierzyć ciśnienie w cylindrach. Po wymianie następny pomiar - na każdym z cylindrów powinno być bardzo przybliżone ciśnienie. Przebieg nie jest tak duży by myśleć o wymianie pierścieni i honowaniu cylindrów.

Pozdrawiam.