Skocz do zawartości

Opony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich jest to mój pierwszy post na forum wiec proszę o wyrozumiałość ..

Mam zamiar zakupić opony letnie ale problem jest tego typu że nie mam pojęcia co wybrać, zimowe to 225/45 r17 .

dodam że jestem kompletnie zielony to mój pierwszy samochód..

Bardzo proszę o pomoc..

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Powinieneś wybrać rozmiar który jest homologowany dla E60 aby nie miec problemów z ubezpieczalnią w razie jakiegos odszkodowania, czyli odpowiednie to 225/50 R17 94W.

Ile chcesz przeznaczyć na opony ? Ma być najwyższa półka, średnia czy może budżetowe ?

Opublikowano
  • Autor
tak do 1600 zł nie wiem co to za półka.. jak będą dobre to nawet taniej.. troche się nie znam.. a szerokość felgi jest ważna? prosiłbym o jakieś linki do opon.. z góry dziękuje
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
tak do 1600 zł nie wiem co to za półka.. jak będą dobre to nawet taniej.. troche się nie znam.. a szerokość felgi jest ważna? prosiłbym o jakieś linki do opon.. z góry dziękuje

Rozmiary homologowanych opon masz napisane na słupku od strony kierowcy. W tej kwocie to będą raczej budżetówki dlatego polecę Nexen N8000 225/50 R17, kolega z forum kupił takie do E92 i był zadowolony z nich, przejechał na nich ok. 40 tys. km., z resztą w testach też wypadały nie źle.

http://www.inopony.pl/opony,0,54344/nexen-n8000-225-50-r17-98-w-xl.html?ref=ceneo

http://www.sklepopon.com/nexen-n8000,p-29241

Opublikowano
  • Autor
macie jeszcze jakieś propozycje odnośnie opon? opony z Chin to dobre opony? Proszę niech ktoś się wypowie? słyszałem że niektóre opony chuczą strasznie.. ?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Sava i atlas dosyc dobrze wypadly w testach.

Co prawda na oponach jak i na hamulcach nie powinno sie oszczedzac ale wierzac testom nie bedzie to zly wybor. Ja zdecydowalem sie na Dunlop i te moge goraco polecic ale nie w Twoim przedziale cenowym.

Test z Auto Bild (moge jeszcze dolozyc szczegulowe wyniki bo wszystkiego nie wklejalem)

viewtopic.php?f=87&t=239377&hilit=dunlop&start=15

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Z tego co kojaze barum nalezy do Conti wiedz i technika wykonania i profil sa podobne ale najlepsza byla by opinia kogos kto sie na nich buja :wink:

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
  • Autor
Z tego co kojaze barum nalezy do Conti wiedz i technika wykonania i profil sa podobne ale najlepsza byla by opinia kogos kto sie na nich buja :wink:

Właśnie zależy mi bardzo na Waszej opinii.. chciałbym już dzisiaj zamówić opony..

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Problem jest w tym że te barumy nie posiadają homologacji na BMW E60 i profil jest wyższy o ponad 2 cm od zalecanych przez co auto może pływać w zakrętach.
Opublikowano
  • Autor
Problem jest w tym że te barumy nie posiadają homologacji na BMW E60 i profil jest wyższy o ponad 2 cm od zalecanych przez co auto może pływać w zakrętach.

w takim razie co mam wybrac ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

w takim razie co mam wybrac ?

Jeśli chcesz żeby było bezpiecznie i zeby nie miec problemów z ubezpieczalnią tu musisz stosować się do zaleceń producenta czyli przy twoich felgach powinien być rozmiar 225/50 R17, minimum indeks nośności 94 i prędkości W, dlatego szukaj tego rozmiaru, ewentualnie masz te co podałem w linku wyżej które spełniają wszystkie warunki i są dość dobre jak na swoją cenę.

EDIT:

Podobno NANKANG nie jest zły: http://www.oponytanio.pl/cgi-bin/rshop.pl?dsco=132&Cookie=zanox-17930608C532807037&details=Ordern&typ=R-198796&ranzahl=4&nichtweiter=1&pk_campaign=zanox&wt_ref=http%3A%2F%2Fwww.rezulteo-opony.pl%2Faffiliate%2Fredirect%2F190%2F58726&ID=zanox&wt_t=1399491188000

Te Barumy które wybrałeś są w rozmiarze dla E60 ale cena jest wyższa: http://www.oponylux.pl/skapiec/opony-osobowe/opony-letnie-barum-bravuris-3-hm-225-50-r-17-98y-xl.html

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Po pierwsze musisz wiedziec jaki rozmir i index nosnosci powinienes miec.

To masz opisane w papierach albo na naklejce w drzwiach kierowcy i wzgledem tych rozmiarow i indexow nosnosci i szybjosci szukasz producenta opon.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
  • Autor
Zastanawiam się nad tymi od Barum ... ciekawe czy byłyby dobre.. ?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Te z twojego linku są złe bo mają profil 55, te barumy z mojego są dobre ale kosztują 399 zl 1 szt.

Opublikowano
  • Autor

Te z twojego linku są złe bo mają profil 55, te barumy z mojego są dobre ale kosztują 399 zl 1 szt.

wiem wiem mowa o tych http://www.oponylux.pl/skapiec/opony-osobowe/opony-letnie-barum-bravuris-3-hm-225-50-r-17-98y-xl.html

Szkoda tylko że nikt nie wypowie się z posiadających..

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Czytalem tak na szybko pare wypowiedzi o tych oponkach i podobno sa dobre. Tylko na mokrym troche gorsze podczas przyspieszenia; slizgaja sie.

Ja jezdzilem do tej pory na dunlop, michelin, pirelli, conti i semperit (ale w transicie) wiec co do innych nie moge Ci pomoc.

Poszukaj wypowiedzi na googlach marka samochodu jest tu drugozedna :mrgreen:

Ps. Nie kupuj dzisiaj, zapoznaj sie na spokojnie z tematem i daj sobie czas na decyzje. Zimowki przez tydzien Ci sie nie zetra :wink:

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
  • Autor

Jutro rano złoże zamówienie może ktoś jeszcze coś powie, doradzi..

właśnie nie wiem czy się nie śpiesze za bardzo tymi oponami .. hmm ..

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
  • Autor

Witam chciałem zamówić właśnie opony http://www.oponylux.pl/skapiec/opony-osobowe/opony-letnie-barum-bravuris-3-hm-225-50-r-17-98y-xl.html

niestety mają tylko 2 szt. na sklepie i trochę mnie to zasmuciło.. mam takie pytanie na Allegro są podobne opony http://allegro.pl/4x-barum-bravuris-3hm-225-50r17-98v-fr-xl-i4182622939.html tylko że prędkość V jest do 240 km/h a na tych co chiałem rano zamówić sa do 300 km/h czy to ma jakieś znaczenie ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jesli przy rozmiarze opon homologowanych do Twojego samochodu masz Y to musisz takie kupic. Index szybkosci ma cos wspulnego z indexem nosnosci. Zmniejszajac index predkosci musisz zwiekszyc index nosnosci. Dodatkowo obowiazkowa naklejka przy kierownicy 240km/h ale takie rozwiazania sa stosowane raczej tylko na zimowki.

Ile dokladnie musial bys podniesc index nosnosci na oponach W niestety nie wiem.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jak najbardziej tak. Spełniają wszystkie wymogi.

Opublikowano
Jeżdżę na Barumach Bravurisach 2, w moim E39 i jestem jak najlepszego zdania. Technologia Continentala, Barum czeski brand, jakość super, nie szumią nadmiernie itd. Jeśli model "3" jeszcze dopracowali to masz gwarancję udanego zakupu.

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804