Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Bardzo proszę o wyrozumiałość FORUMOWICZÓW, właśnie wczoraj zakupiłem BMW740i 2000r. Kiedy po raz pierwszy próbowaliśmy uruchomić silnik akumulator odmówił posłuszeństwa, po podłączeniu kabli uruchomiłem V8. Moje pytanie brzmi: uszkodzony regulator napięcia( choć podczas jazdy wskazanie w test 9 ładowanie na poziomie 13,5-13,6) , a może słaby aku.?? Przed uruchomieniem silnika, wszystko było sprawdzane czy działa np: elektr. bagażnik siedzenia itp.więc może to rozładowało aku. dziękuję za odp.

Edytowane przez Marjo72
Opublikowano

Najlepiej wyjmij aku naładuj i wtedy sprawdź napięcie i najlepiej zrób to miernikiem, bo ten wbudowany potrafi przekłamywać.

Sprawdź na aku napięcie i pod maską na kolektorze jest wyprowadzony pod zaślepką plus. Na zaślepce jest znak +. Tam sprawdź też napięcie i zobacz czy się różni z tym pod aku.

Sprawdź na jałowych bez odciążenia z max obciążeniem elektroniki.

Potem to samo z podbiciem obrotów

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
ładowanie ok ale? przy obrotach między 4 a 5 tys. zaświeca się akumulator i gaśnie, zauważyłem również, że przy włączeniu zapłonu przed uruchomieniem nie zaświeca się kontrolka aku, to normalne???